Μειωμένο ωράριο για εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο

Μειωμένο ωράριο για εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκολύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τη μη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων αλλά και από τη χρήση μέρους της θερινής άδειάς τους, στο πλαίσιο εφαρμογής της άδειας ειδικού σκοπού, παρέχει το υπουργείο Εσωτερικών.

Απαντώντας στο αίτημα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν για τους γονείς από την επί του παρόντος μη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης του μειωμένου ωραρίου από τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά κάτω των 15 ετών, ώστε να μπορούν να τα παραλαμβάνουν από το σχολείο. Μάλιστα, σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στην πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, έως και το τέλος Ιουνίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά για τα δημοτικά σχολεία, θα παραμείνει σε ισχύ η άδεια ειδικού σκοπού και συνεπώς οι γονείς με παιδιά κάτω των 15 ετών θα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους τις ημέρες που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.  

Ως προς τη θερινή άδεια των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι θα γίνει κανονική χρήση της και για τις περιπτώσεις γονέων που έχουν εξαντλήσει τις ημέρες που δικαιούνται στο πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού «θα υπάρξει μέριμνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση, καθώς για τη συμπλήρωση των ημερών της θερινής άδειας, όπου υπάρχει πρόβλημα, θα χρησιμοποιούνται οι ημέρες ειδικών αδειών που προβλέπονται στο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα η άδεια γονικής μέριμνας.

Στο μεταξύ, υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας για την πρόσληψη 36.500 ανέργων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Τις προσεχείς εβδομάδες τα προγράμματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ και εντός του Ιουνίου όσοι επιλεγούν θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους.

Οι θέσεις που θα καλυφθούν αφορούν κοινωφελείς οργανισμούς σε δήμους, περιφέρειες αλλά και σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, ενώ περίπου 1.000 άτομα θα εργαστούν σε θέσεις που θα διευκολύνουν το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή