Οι πρώτοι βουλευτές της χώρας συστήνονται ψηφιακά

Οι πρώτοι βουλευτές της χώρας συστήνονται ψηφιακά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολοι οι Ελληνες εισίν όμοιοι ενώπιον των νόμων άνευ τινός εξαιρέσεως, ή βαθμού, ή κλάσεως, ή αξιώματος» ανέφερε το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», το πρώτο Σύνταγμα της χώρας δηλαδή, που ψηφίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1822 από την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Το «Εκτελεστικόν Σώμα» που ορίστηκε λίγες μέρες αργότερα, τα έλεγε εξίσου ωραία: «Χρέος και φροντίς ημών πρώτη είναι η ακριβής εκτέλεσις των νόμων, οι οποίοι εγγυώνται την τιμήν, ζωήν και ιδιοκτησίαν όλων των κατοίκων της ελληνικής επικρατείας». Δεν είναι εντελώς άγνωστα τα παραπάνω, ωστόσο, στην εποχή της ψηφιακής διαύγειας που λέμε, μπορούν να προσεγγιστούν και μέσα από ερωτήματα που ακούγονται διαχρονικά από τα χείλη των πολιτών: ποιοι ακριβώς ψήφισαν τα ιδρυτικά κείμενα των πρώτων θεσμών της χώρας και ποια ήταν η πορεία τους;

Το ερευνητικό έργο «Αντιπρόσωποι Εθνοσυνελεύσεων – Βουλευτικό», μέρος των δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που πραγματοποιεί το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, με συντονίστρια έργου την εντεταλμένη ερευνήτρια του ΙΙΕ, Κατερίνα Δέδε. Είναι διαθέσιμο ψηφιακά στη διεύθυνση www.representatives1821.gr και έχει στόχο να καταγράψει και να αναδείξει τις πολιτικές διαδρομές των ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στους πρώτους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της χώρας, οι οποίοι συγκροτήθηκαν την περίοδο της Επανάστασης, κληροδοτώντας ένα δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας στο νέο κράτος. Αξιοποιούνται εδώ αδημοσίευτες έρευνες, φάκελοι από το Αρχείο Αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η πολύτομη έκδοση των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, σχετική βιβλιογραφία και πλήθος εκδιδομένου ή ανέκδοτου αρχειακού υλικού.

Το αποτέλεσμα: 168 βιογραφικά λήμματα γνωστών ή αγνώστων βουλευτών, ονομαστικοί κατάλογοι πληρεξουσίων των Εθνοσυνελεύσεων, αναλυτικά υπομνήματα και ευσύνοπτα κείμενα για τους πολιτικούς θεσμούς της περιόδου, όλα προσβάσιμα μέσα από ένα εύχρηστο ψηφιακό εργαλείο, αξιοποιήσιμο στην εκπαίδευση και όχι μόνο.  Ονόματα όπως Παντολέων Αυγερινός και Νικόλαος Βρυζάκης, Αναγνώστης Εγκολφόπουλος και Ανδρέας Ζαΐμης,  Γιαννούτζος Κόντες, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κ.ά., δεν παρελαύνουν απλώς στην οθόνη του ενδιαφερόμενου· αποκαλύπτουν τη σταδιοδρομία τους και τη μικρότερη ή μεγαλύτερη συμβολή τους στην εδραίωση της νέας κρατικής οντότητας και στη θεμελίωση της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή