ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: Τεστ κορωνοϊού σε νησιά των Κυκλάδων από πλωτές ομάδες (φωτογραφίες-βίντεο)

eody-test-koronoioy-se-nisia-ton-kykladon-apo-plotes-omades-fotografies-vinteo-2380281

Tη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο επισκέφτηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση τεστ για τον COVID-19 ενόψει της άφιξης τουριστών. 

Οι γιατροί μετέβησαν στα νησιά χρησιμοποιώντας λέμβους, GPS και φορητό ψυγείο.

eody-test-koronoioy-se-nisia-ton-kykladon-apo-plotes-omades-fotografies-vinteo0

eody-test-koronoioy-se-nisia-ton-kykladon-apo-plotes-omades-fotografies-vinteo2

«Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τους κατοίκους να αισθανθούν ασφαλείς μέσω μιας πιο γρήγορης παρέμβασης όπου απαιτείται για τους κατοίκους ή τους τουρίστες» δήλωσε στο Associated Press, το οποίο έκανε «αυτοψία» στη Σίκινο και κατέγραψε τις εικόνες, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

eody-test-koronoioy-se-nisia-ton-kykladon-apo-plotes-omades-fotografies-vinteo4

Κάτοικος στη Μήλο δεν παρέλειψε να εκφράσει την αγωνία της ωστόσο για το τι θα συμβεί με την άφιξη τουριστών. «Μέχρι στιγμής τα πράγματα πήγαν καλά… τι θα συμβεί όμως όταν έρθει κόσμος;» αναρωτιέται.

Ο ΕΟΔΥ, αξιολογώντας την ιδιαιτερότητα της ελληνικής γεωγραφικής κατανομής και τις δυσκολίες επικοινωνίας με τα δεκάδες ελληνικά νησιά, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με τη «Σύμπλευση ΑΜΚΕ» για την πραγματοποίηση των τεστ σε μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου.

eody-test-koronoioy-se-nisia-ton-kykladon-apo-plotes-omades-fotografies-vinteo6

Επεκτείνοντας δημιουργικά το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων και σε επικοινωνία με τους δήμους των μικρών νησιών, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε ευπαθείς ομάδες.

Η Σύμπλευση με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της μετέφερε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική σε κάθε νησί ενώ οι εξετάσεις έγιναν από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. 

Στη συνέχεια η Σύμπλευση μετέφερε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική. 

Δείτε το βίντεο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας