Μπάσκετ: Ομοφωνία για τα οικονομικά κριτήρια

Μπάσκετ: Ομοφωνία για τα οικονομικά κριτήρια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομικά κριτήρια συμμετοχής που αποτελούν εφαλτήριο και εγγυημένες προδιαγραφές προαγωγής της διαφάνειας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ ψήφισαν ομόφωνα οι 14 ΚΑΕ, ενόψει της επόμενης περιόδου, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ. Το ζητούμενο, όμως, είναι πόσες ΚΑΕ, και τα φυσικά πρόσωπα που είναι οι ιδιοκτήτες τους, θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην τοποθέτηση του οικονομικού πήχυ συμμετοχής αρκετά ψηλότερα από το σημείο όπου ήταν τα τελευταία χρόνια. Ο ΕΣΑΚΕ και τα μέλη του προχωρούν σε «αυτοκάθαρση» για τα του οίκου τους, ζητούν από την πολιτεία αυτοδιαχείριση στα θέματα ελέγχου όλων των ΚΑΕ και από την ΕΟΚ την εποπτεία των παρατηρητών διαιτησίας, ενώ προχωρούν και σε έλεγχο ύποπτων αποδόσεων στοιχηματισμού στα παιχνίδια. Το πρώτο κρας τεστ για την ενότητα της «λίγκας» ήταν θετικό, με την ομόφωνη ψήφιση όλων των μέτρων που ανέλυσε και εξειδίκευσε η τριμελής επιτροπή στη συνεδρίαση, ενώ διαπιστώθηκε θετική ανταπόκριση για την επαναφορά της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, σημειώθηκαν τρία γεγονότα: 1) Η επανάληψη της προειδοποίησης του Παναθηναϊκού, από τον πρόεδρό του Μάνο Παπαδόπουλο, ότι αν ο Ολυμπιακός επιστρέψει στην Α1 με πρόσκληση, οι «πράσινοι» θα αποχωρήσουν. 2) Η σημαντική απουσία του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Ρεθύμνου Μανόλη Τζομπανάκη, ο οποίος θα παραθέσει σήμερα συνέντευξη Τύπου και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τη συνέχιση παρουσίας της κρητικής ομάδας στην Α1 κατηγορία, ύστερα από συμμετοχή δέκα χρόνων. 3) Ο πρόσκαιρος εκνευρισμός του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΑΕΚ Μάκη Αγγελόπουλου για τη σύνθεση της επιτροπής ελέγχου και η αποχώρησή του πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, λόγω όμως άλλης συνάντησης που είχε για τη νέα έδρα της ομάδας, το γήπεδο των Ανω Λιοσίων.

Δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα θα έχουν οι ομάδες που θα καταθέσουν μίνιμουμ συνολικό (μαζί με φόρους) προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και έως τις 30 Ιουνίου θα έχουν καταθέσει το 1/4 (200.000) στον ΕΣΑΚΕ, θα έχουν εγγυητική επιστολή τραπέζης 200.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 140.000 θα κατατίθενται σε ταμείο ειδικού σκοπού, θα έχουν ελάχιστη χωρητικότητα έδρας 1.200 θέσεων και θα έχουν τακτοποιήσει πλήρως τις οφειλές από την προηγούμενη σεζόν. Στη διάρκεια του επόμενου πρωταθλήματος δεν θα πρέπει να οφείλουν στους παίκτες περισσότερα από τις αποδοχές δύο μηνών. Ο ΕΣΑΚΕ προχωρεί στη σύσταση εσωτερικής επιτροπής αδειοδότησης αποτελούμενη από τρεις εκπροσώπους του συνεταιρισμού και ζητεί από την πολιτεία την ανεξαρτητοποίηση των ΚΑΕ από τον έλεγχο της ΕΕΑ, καθώς και στη δημιουργία ειδικής επιτροπής διαφάνειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή