Παράθυρο ελπίδας για πρόωρα νεογνά η δωρεά γάλακτος

Παράθυρο ελπίδας για πρόωρα νεογνά η δωρεά γάλακτος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σύνθημα «κάθε σταγόνα μετράει», οι υπεύθυνοι της τράπεζας μητρικού γάλακτος της Β΄ Νεογνολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου καλούν τις μητέρες να δωρίσουν το γάλα τους σε πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται σε μονάδες Εντατικής, προσφέροντας σε αυτά ένα όπλο για να προστατευθούν από λοιμώξεις.

Η τράπεζα, που είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα, συμπλήρωσε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της (εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2019) κατά τη διάρκεια του οποίου προσέφερε γάλα σε δεκάδες πρόωρα νεογνά.

Ειδικότερα, έως και χθες από την τράπεζα είχαν συλλεχθεί, ελεγχθεί, παστεριωθεί 320 λίτρα μητρικού γάλακτος από 37 δότριες – θηλάζουσες μητέρες με περίσσευμα γάλακτος. Το γάλα έλαβαν 72 πρόωρα νεογνά που νοσηλεύθηκαν στο «Παπαγεωργίου», ενώ καλύφθηκαν και οι ανάγκες εννέα πρόωρων νεογνών στις δύο μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το προσωπικό της τράπεζας, «το μητρικό γάλα θωρακίζει τα πρόωρα νεογνά που είναι ευάλωτα και νοσηλεύονται. Οταν οι μητέρες τους δεν μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα, τότε η δωρεά αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας, αφού το μητρικό γάλα μπορεί να προστατεύσει από λοιμώξεις, να βελτιώσει τον ρυθμό ανάπτυξης και να μειώσει τη νοσηρότητα και τον χρόνο νοσηλείας».

Οι υπεύθυνοι της τράπεζας με αφορμή και τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Δωρεά Μητρικού Γάλακτος, που ήταν στις 19 Μαΐου, ευχαριστεί τις δότριες που με την προσφορά έδωσαν στους μικρούς ασθενείς ένα «παράθυρο ελπίδας στην επιβίωση». Δηλώνουν δε, ότι το όραμά τους είναι να συνεχιστεί η υποστήριξη των πρόωρων νεογνών, μέσα από τη διαθεσιμότητα μητρικού γάλακτος από ελεγμένες δότριες, ακολουθώντας τα πρότυπα ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι τράπεζες μητρικού γάλακτος έχουν δημιουργηθεί σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Από τις πρώτες τράπεζες που λειτούργησαν στον κόσμο είναι αυτή στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» (λειτουργεί από το 1947), και η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες της δικής της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών αλλά και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών μαιευτηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή