#StaySafe Μαρία Κωνσταντινίδη: Το δώρο της μουσικής στα παιδιά του Αιγαίου

#StaySafe Μαρία Κωνσταντινίδη: Το δώρο της μουσικής στα παιδιά του Αιγαίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν κάποιος επιτελεί έργο ανιδιοτελές, η ευεργεσία διαρκεί πολύ περισσότερο από τον δικό του βίο. Οσους σπόρους φύτεψε η Φραγκίσκη Ψαχοπούλου – Καρόρη, τόσοι οι καρποί που χαιρόμαστε εμείς σήμερα. Με θητεία στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, με τη στήριξη της Ορχήστρας της Μεσογείου και της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και πολλά άλλα, ένα πράγμα είχε στον νου της: την προώθηση της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα. Ακρογωνιαίος λίθος, η ίδρυση και στελέχωση του σωματείου «Οι Φίλοι του Νησιού και της Θάλασσας», με εργαστήρια μουσικής και διοργάνωση συναυλιών στα νησιά μας.

Η σκέψη ήταν απλή: αν τα παιδιά των άστεων έχουν πολλές ευκαιρίες να διδαχθούν μουσική, ιδιαίτερα κλασικό ρεπερτόριο, εκείνα των νησιών στερούνται της ίδιας δυνατότητας. Πριν από 24 χρόνια, λοιπόν, η μουσικοπαιδαγωγός ξεκίνησε την προσπάθειά της στη Σίφνο, το νησί καταγωγής της. Αργότερα, η δράση επεκτάθηκε σε άλλα πέντε νησιά του Αιγαίου (Ικαρία, Κέα, Λήμνο, Σαντορίνη, Σέριφο). Μετά τον θάνατό της, τη σκυτάλη ανέλαβε η κόρη της, Τζουλιέτα, αλλά και όλη η ομάδα που είχε πιστέψει στο όραμά της, με προεξάρχουσα τη νυν πρόεδρο του σωματείου, Μαρία Κωνσταντινίδη.

#StaySafe Μαρία Κωνσταντινίδη: Το δώρο της μουσικής στα παιδιά του Αιγαίου-1

Από τις δράσεις του σωματείου επωφελούνται και οι ενήλικοι.

«Επί 24 χρόνια τώρα, 15 δάσκαλοι επισκέπτονται αυτά τα νησιά για δύο ή τρία Σαββατοκύριακα τον μήνα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο, με περίπου 300 μαθητές 3-18 ετών. Μερικοί από αυτούς προχώρησαν με επιτυχία σε ανώτερες μουσικές σπουδές στην Αθήνα και στο εξωτερικό και κάποιοι έχουν επιστρέψει και διδάσκουν σήμερα στα εργαστήρια», υπογραμμίζει η κ. Κωνσταντινίδη. «Η πρωτοβουλία αυτή στηρίχθηκε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το John S. Fafalios Foundation. Πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα νησιά διευρυμένα μουσικά και εκπαιδευτικά παιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, όπου συμμετείχαν σπουδαίοι μουσικοί και εκπαιδευτές, ενώ διοργανώθηκαν επισκέψεις στην Αθήνα, ανταλλαγές με άλλα μουσικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τα τελευταία έξι χρόνια, ο Σύνδεσμος πραγματοποιεί κάθε Ιούλιο στη Σίφνο το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής MuSifanto, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων μουσικών διεθνούς επιπέδου», προσθέτει.

Με την έλευση της πανδημίας, οι άνθρωποι του σωματείου στράφηκαν αμέσως στη διαδικτυακή διδασκαλία και τα παιδιά δεν έχασαν ούτε ένα μάθημα, ενώ η παρακολούθηση των εργαστηρίων δεν είχε απώλειες. «Μια νέα, πολύτιμη σχέση έχει αναπτυχθεί, βασισμένη στη βεβαιότητα των μαθητών ότι οι δάσκαλοί τους “θα είναι εκεί” για αυτούς, παρά τις απρόβλεπτες δυσκολίες. Αντίστοιχα, πολλά παιδιά περίμεναν στο λιμάνι τον δάσκαλό τους για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους», λέει η κ. Κωνσταντινίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή