ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασκήσεις εγρήγορσης στα νησιά για τον κορωνοϊό

askiseis-egrigorsis-sta-nisia-gia-ton-koronoio-2381095

Δύο μόλις νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 179. Οπως αναφέρεται στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της COVID-19 που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών της νόσου στη χώρα ήταν χθες το απόγευμα 2.918, ενώ το τελευταίο 24ωρο είχαν καταγραφεί τέσσερις επιπλέον θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι χθες το μεσημέρι ήταν 12. Παρά τη φθίνουσα πορεία της επιδημίας, συνεχίζεται η προετοιμασία των νησιών για τη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Από σήμερα έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου, στελέχη του ΕΚΑΒ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων στη νησιωτική χώρα, θα επισκεφθούν τις νήσους Λέρο, Σίφνο, Πάτμο, Ανάφη, Λειψούς, Θήρα, Σίκινο και Ιο. Στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί τόσο η ετοιμότητα όσο και η επάρκεια των γνώσεων όλων των υγειονομικών στελεχών, των στελεχών του Λιμενικού καθώς και των εμπλεκόμενων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας αλλά και τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος του κορωνοϊού κατά το χρονικό στάδιο πριν από την ασφαλή διακομιδή του σε κάποιο ορισμένο νοσοκομείο αναφοράς COVID-19.

Εν τω μεταξύ, ανάκαμψη της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας, ύστερα από ένα απογοητευτικό δίμηνο λόγω του κορωνοϊού, καταγράφηκε τον μήνα Μάιο, δίνοντας άλλο ένα σήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, αυτή η κρίση δημόσιας υγείας φαίνεται ότι ευαισθητοποίησε πολλούς πολίτες για την αξία της προσφοράς ειδικά στην υγεία, καθώς στα περιστατικά του τελευταίου μήνα οι συγγενείς των αποβιωσάντων δοτών συναίνεσαν άμεσα στη δωρεά οργάνων ή την πρότειναν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, ο Μάιος ήταν ένας καλός μήνας για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι κατά το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2020 η δωρεά οργάνων μειώθηκε κατά 85%, φαινόμενο που παρατηρήθηκε διεθνώς, ο Μάιος έκλεισε με επτά δότες οργάνων, 14 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος, καρδιάς και 12 μεταμοσχεύσεις κερατοειδών, ξεπερνώντας το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περυσινής χρονιάς.