Ασφαλής η χορήγηση πλάσματος

Ασφαλής η χορήγηση πλάσματος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλής και με καλά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση της θνητότητας αποδεικνύεται η χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από την COVID-19 σε ασθενείς που νοσηλεύονται από τη νόσο. Τα αρχικά αποτελέσματα μελετών από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη θεραπευτική επιλογή στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών δεν προκαλεί παρενέργειες, ενώ οδηγεί σε μεγαλύτερη επιβίωση των ασθενών που το έλαβαν. Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη και ελληνική μελέτη σχετικά με τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Οι καθηγητές Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Βασιλική Παππά, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος έκαναν μια ανασκόπηση αποτελεσμάτων των δύο μελετών που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτήν, στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναφέρθηκε η ασφάλεια της μεθόδου σε 5.000 ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία των ΗΠΑ – το 66% αυτών σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οπως προέκυψε, η εμφάνιση των παρενεργειών τις πρώτες τέσσερις ώρες μετά τη χορήγηση πλάσματος ήταν μικρότερη του 1%, κάτι που, σύμφωνα με τους καθηγητές, επιβεβαιώνει την ασφάλεια της θεραπείας.

Στη δεύτερη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, συμμετείχαν 39 ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία. Αν και ο αριθμός των ασθενών είναι μικρός, είναι η μεγαλύτερη –μέχρι σήμερα– για την οποία έχουν αναφερθεί αποτελέσματα της χορήγησης πλάσματος από ιαθέντες. Οι 39 ασθενείς νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο Μάουντ Σινάι, της Νέας Υόρκης, σε ποσοστό 54% ήταν παχύσαρκοι και 18% καπνιστές. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων πριν οι ασθενείς λάβουν το πλάσμα ήταν 7 ημέρες, το 87% των ασθενών λάμβανε οξυγονοθεραπεία και 10% ήταν διασωληνωμένοι. Το αποτέλεσμα της θεραπείας συγκρίθηκε με ασθενείς του ίδιου νοσοκομείου που δεν είχαν λάβει πλάσμα. Η θεραπεία με πλάσμα οδήγησε σε σταθεροποίηση ή βελτίωση της κατάστασης των ασθενών όσον αφορά την ανάγκη τους για οξυγονοθεραπεία. Ομως το σημαντικότερο στοιχείο της μελέτης είναι ότι το πλάσμα οδήγησε το 81% που δεν ήταν διασωληνωμένο σε μεγαλύτερη επιβίωση σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν πλάσμα.

Στην Ελλάδα, από τις 28 Απριλίου έχει ξεκινήσει πολυκεντρική μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος από ιαθέντες σε σοβαρά νοσούντες, σε έξι νοσοκομεία, υπό τον συντονισμό του πρύτανη του ΕΚΠΑ. Η μελέτη θα διαρκέσει 20 μήνες και θα εστιάσει κυρίως στην επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη. Μέχρι σήμερα 193 δότες, δηλαδή ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και ανέρρωσαν, έχουν ελεγχθεί και για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2. Εξ αυτών 51 έχουν ήδη δωρίσει πλάσμα για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται και επτά ασθενείς έχουν ήδη λάβει τη θεραπεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή