Οι ξενοδόχοι ετοιμάστηκαν και αναμένουν…

Οι ξενοδόχοι ετοιμάστηκαν και αναμένουν…

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιούνιος για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, που τυπικά άνοιξαν προχθές, κενός. Το τριήμερο, μια μικρή διακοπή στη στενόχωρη νηνεμία. Ομως οι ξενοδόχοι, στις περιποιημένες αυλές και βεράντες τους, εισπνέουν τον καλοσυνάτο ήλιο και εκπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Ανοίγουμε από την Παρασκευή για το τριήμερο, κυρίως με πελάτες που μας γνωρίζουν καλά, μας επισκέπτονται συχνά και νιώθουν μεγάλη ασφάλεια κοντά μας», λέει ο Νίκος Σκάγιαννης από το ξενοδοχείο «Αντάρης», το οποίο στεγάζεται σε ένα ιστορικό πέτρινο κτίριο με αυλές γεμάτες αγριολούλουδα και βότανα, στο χωριό Ομαλές, λίγο έξω από την Αρεόπολη. «Θα είναι ένα τεστ για την απόδοση των προσπαθειών μας όλα να λειτουργήσουν απολύτως σωστά». Ακριβώς αυτό το αίσθημα ασφάλειας είναι που συνέβαλε στη διατήρηση του 40% των κρατήσεων από ταξιδιώτες του εξωτερικού για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. «Κρατήσεις έχουμε και για τον Οκτώβριο, αλλά το φθινόπωρο είναι ακόμη πολύ μακριά», σημειώνει ο κ. Σκάγιαννης. «Θέλουμε οι επισκέπτες μας να νιώθουν άνετα μαζί μας, να διατηρήσουν την κράτηση ακόμη κι αν δεν είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να έρθουν, εμείς δεν πρόκειται να επιβάλουμε ακυρωτικά σε κανέναν φέτος».

Η εμμονή στην καθαριότητα («στα social media και στα sites κρατήσεων μας βαθμολογούν με 10») κάνει για το ξενοδοχείο πιο εύκολη την προσαρμογή στα προστατευτικά μέτρα, αλλά και πιο αβασάνιστη την επιλογή του ξενοδοχείου από τους παλιούς πελάτες. «Τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας σε σχέση με το προσωπικό, τις υπηρεσίες ορόφου, την εστίαση, γιατί παρέχουμε και πρωινό, κρατάμε αρχεία για την επικοινωνία, ενώ έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό μας, ενώ θα κρατήσουμε τουλάχιστον το ένα από τα 12 δωμάτια που διαθέτουμε για την απομόνωση ύποπτου κρούσματος. Σχεδόν όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη είσοδο και οι ένοικοι μπορούν να απομονωθούν, αν το επιθυμούν. Η απολύμανση χώρων, κρεβατιών, καναπέδων, από όπου έχουν αφαιρεθεί τα μαξιλάρια, γίνεται με ατμοκαθαριστή. Καθαρίζουμε τα δωμάτια και αλλάζουμε τα λευκά με άλλα αποστειρωμένα μία φορά την ημέρα. Οι καθαρίστριες αλλάζουν τη ρόμπα, τη μάσκα και γάντια αν, βγαίνοντας από το ένα δωμάτιο, μετακινηθούν μέσα από κοινόχρηστους χώρους προκειμένου να προσεγγίσουν άλλο δωμάτιο. Αντισηπτικά υπάρχουν σε μεγάλες συσκευασίες μέσα στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ εφοδιάζουμε τους πελάτες με μικρές συσκευασίες όταν πρόκειται να βγουν έξω. Και όλα αυτά έχουν ένα κόστος…» καταλήγει ο κ. Σκάγιαννης.

«Εχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΕΦΕΤ, ενώ εταιρεία πιστοποίησης έχει αναλάβει την περαιτέρω εκπαίδευση του ήδη ενημερωμένου προσωπικού, τον έλεγχο και την πιστοποίηση του ξενοδοχείου κατά το νέο πρότυπο, για την ασφάλεια όλων. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους εργαζομένους, τους επισκέπτες αλλά και την τοπική κοινωνία», αναφέρει ο Στάθης Καμπούκος, διευθυντής του Las Hotel & Spa στο Γύθειο, ενός καινούργιου ξενοδοχείου με 57 δωμάτια. Ο κ. Καμπούκος αναμένει πληρότητα της τάξεως του 70% με 80% για το τριήμερο και μικρότερη κίνηση τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου. «Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν σταματήσει οι ακυρώσεις, που δεν ήταν πολλές, αν και το ξενοδοχείο πέρυσι άρχισε να λειτουργεί, ενώ γίνονται και νέες κρατήσεις. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον, προσωπικά είμαι αισιόδοξος, καθώς τον Ιούλιο ανοίγουν και τα αεροδρόμια, ενώ τώρα βασιζόμαστε μόνο στον εσωτερικό τουρισμό. Βέβαια, εάν υπάρξει κρούσμα, αλλάζουν όλα. Βαδίζουμε στα τυφλά».

Το Kalamata Art Hotel είναι ένα μικρό ξενοδοχείο πάνω στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με έξι δωμάτια, που έχουν όλα βεράντα με θέα στην πόλη. Ιδιοκτήτριες, η Βελούδω Βελισσάρη και η Ιουλία Ξηρόγιαννη. Είναι η τρίτη χρονιά που το ξενοδοχείο λειτουργεί, με όλο το προσωπικό του, κι ενώ προ κορωνοϊού είχε 100% πληρότητα σχεδόν όλον τον χρόνο, φέτος, σύμφωνα με την κ. Ξηρόγιαννη, έχει ακυρωθεί το 80% των κρατήσεων από ξένους επισκέπτες. «Οι νέες κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο είναι κυρίως από Ελληνες. Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έχουμε επίσης μόνο Ελληνες και μέχρι στιγμής 60% πληρότητα. Είμαστε στο κέντρο της Καλαμάτας και μας επισκέπτονται από τον Φεβρουάριο μέχρι τέλη Νοεμβρίου ξένοι τουρίστες και όλον τον χρόνο και Ελληνες, κυρίως επαγγελματίες».

Με επαγγελματίες δουλεύει αυτόν τον μήνα και το ξενοδοχείο «Οασις» στην Παροικιά. «Είμαστε πολύ κεντρικά στην Πάρο, το ξενοδοχείο λειτουργεί όλον τον χρόνο με μόνιμους πελάτες, αυτή την εποχή με επιχειρηματίες που έρχονται να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, αντιπροσώπους κ.ά.» εξηγεί ο Στάθης Τριανταφυλλίδης. «Για τον Ιούνιο έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις από ξένους. Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει ακυρωθεί μέχρι στιγμής ένα 20%. Οι νέες κρατήσεις είναι λίγες, ακόμη και από Ελληνες».

Το ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στο κέντρο της Πάτρας, που δουλεύει επίσης με επαγγελματίες, σύμφωνα με την υπεύθυνη εκδηλώσεων Στέλλα Μπαλή, έχει ελάχιστες κρατήσεις σε σύγκριση με εκείνες προ κορωνοϊού. Το Nissaki Beach Hotel, στην παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Νάξο, θα ανοίξει από 1η Ιουλίου αναμένοντας την ξένη πελατεία του, ενώ στο Mare Civitas Apartments στα Χανιά οι ακυρώσεις συνεχίζονται, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, και δεν αναπληρώνονται από τις νέες κρατήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή