Προανακριτική: Εξετάστηκαν οι τρεις εισαγγελείς

Προανακριτική: Εξετάστηκαν οι τρεις εισαγγελείς

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία, παράλληλα με τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, βρίσκεται και η έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών για τους εισαγγελείς Διαφθοράς σε σχέση με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες –και όπως προκύπτει– από την ενημέρωση που παρείχε στη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής ο οποίος έχει και την ευθύνη των ερευνών, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη εξετάστηκε ήδη ως ύποπτη για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων, σε σχέση με την οργάνωση των ερευνών για την υπόθεση της Novartis και την εμπλοκή σε αυτή των δέκα πολιτικών προσώπων.

Τα αδικήματα για τα οποία η εισαγγελική λειτουργός κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις είναι κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και ψευδείς βεβαιώσεις, αδίκημα που σχετίζεται με τη διάπραξη ψευδορκίας σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, πάνω στις οποίες κτίστηκε κατ’ αποκλειστικότητα η ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών.

Εκτός από την Ελένη Τουλουπάκη, εξηγήσεις έδωσαν και οι δύο στενοί της συνεργάτες, εισαγγελείς που μετείχαν στις έρευνες για τη Novartis, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, οι οποίοι επίσης ελέγχονται στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται καιρό τώρα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Και οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί παρέδωσαν υπομνήματα με τις θέσεις τους, αρνούμενοι τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία ελέγχονται, ενώ πρότειναν και μάρτυρες οι οποίοι έχουν ήδη εξεταστεί.

Μετά ταύτα και υπό το φως των νέων δεδομένων, που ανέκυψαν έπειτα από την παράδοση στη Βουλή κι άλλων εγγράφων του FBI για την υπόθεση της Novartis, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα αξιολογήσει και αυτό το θέμα, καθώς τα εν λόγω έγγραφα είχε στη διάθεσή της η εισαγγελέας Τουλουπάκη, αλλά δεν τα απέστειλε στη Βουλή. Σύμφωνα, πάντως, με το περιεχόμενό τους, όπως έγινε πλέον γνωστό, πρόκειται για άτυπη πέραν της δικαστικής συνδρομής συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές από την οποία προκύπτει, ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν στοιχεία για δωροληψίες Ελλήνων πολιτικών, ούτε διεξήγαγαν έρευνα για Ελληνες πολιτικούς.

Νέα διάσταση

Τούτων δοθέντων, η έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τα πεπραγμένα των εισαγγελέων Διαφθοράς βαίνει προς το τέλος, ενώ είναι πολύ πιθανόν να κληθούν εκ νέου σε εξηγήσεις και οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς για να αιτιολογήσουν γιατί δεν έστειλαν όλα τα έγγραφα του FBI στη Βουλή και επιπλέον πιθανότατα να κληθεί σε νέα κατάθεση και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής που προσκόμισε τα έγγραφα στη Βουλή, δίδοντας νέα διάσταση σε μια υπόθεση που ερευνάται από καιρό για να καταδειχθεί τι ακριβώς έγινε με την ενοχοποίηση πολιτικών χωρίς στοιχεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή