Κορωνοϊός: Χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης

Κορωνοϊός: Χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ανησυχητική τάση χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης τη επιδημίας, διαγράφεται στην ελληνική κοινωνία, με το ένα τρίτο των πολιτών να ανησυχεί λίγο ή καθόλου για την επιδημία και σχεδόν έναν στους δέκα να δηλώνει ότι εφαρμόζουν λίγο τα μέτρα προφύλαξης. Αν και η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν τα ενδεδειγμένα, το 22% εκτιμά ότι ήταν αυστηρότερα από όσο θα έπρεπε και ένας στους επτά ότι η άρση τους εξελίσσεται αργά. Στους «κερδισμένους» στα μάτια των πολιτών είναι πάντως το σύστημα υγείας και οι γιατροί, καθώς η άποψή τους γι’ αυτούς βελτιώθηκε σημαντικά μέσα στην πανδημία.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε 1.000 ενήλικες άνω των 25 ετών πανελλαδικά το διάστημα 11 έως 18 Μαΐου, και η οποία παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Πατούλη, τον αντιπρόεδρο Φώτη Πατσουράκο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ALCO Κώστα Παναγόπουλο. Ειδικότερα, όπως κατέδειξε η έρευνα, το 21% των συμμετεχόντων ανησυχεί πολύ για την επιδημία του κορωνοϊού, το 43% αρκετά, το 28% λίγο και το 8% καθόλου. Αν και η συντριπτική πλειονότητά τους (98%) δήλωσε ότι γνωρίζει καλά τα μέτρα προσωπικής προφύλαξης από τον κορωνοϊό, μόνο το 48% τα εφαρμόζει «απόλυτα», το 44% «αρκετά» και το 8% «λίγο».

Επτά στους δέκα συμμετέχοντες θεωρούν ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν όσο αυστηρά έπρεπε να είναι, το 22% περισσότερο αυστηρά και το 3% λιγότερο αυστηρά. Οσον αφορά τον ρυθμό άρσης των μέτρων το 61% εκτιμά ότι είναι ο ενδεδειγμένος, το 17% πιστεύει ότι αίρονται πιο γρήγορα απ’ όσο πρέπει και το 15% πιο αργά.

Σχεδόν οι μισοί (47%) δηλώνουν ότι η άποψή τους για το ΕΣΥ καλυτέρευσε μέσα στην πανδημία, και μόλις το 5% έχει χειρότερη άποψη τώρα σε σχέση με πριν από την κρίση. Μάλιστα, το 37% θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν βελτιωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν, το 38% τις χαρακτηρίζει στάσιμες και το 7% πιστεύει ότι επιδεινώθηκαν. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι έξι στους δέκα περιόρισαν τις επισκέψεις τους στα ιατρεία μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού. Εξι στους δέκα συμμετέχοντες ανέφεραν ότι οι Ελληνες γιατροί ανέβηκαν στα μάτια τους μέσα στην πανδημία και μόλις το 1% έχει χειρότερη γνώμη γι’ αυτούς.

Ο ΙΣΑ επιχείρησε να διερευνήσει και τις απόψεις γιατρών-μελών του σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας στη χώρα. Σε έρευνα με τη συμμετοχή 400 γιατρών, το 98% όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και το 88% όσων εργάζονται στον δημόσιο τομέα δήλωσε ότι στον χώρο όπου δουλεύουν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του προσωπικού. Το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφεται για το ΕΣΥ, μπορεί να οφείλεται στην επάρκεια των μέσων προφύλαξης, καθώς το 21% των γιατρών που εργάζονται στο ΕΣΥ ανέφερε ελλείψεις. Το 47% και το 45% των γιατρών εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε πλήρως και αρκετά –αντίστοιχα– στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η μεγάλη πλειονότητα των γιατρών συμφωνεί απολύτως με τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία (83%) και με τον ρυθμό άρσης τους (72%). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή