Νέες μονάδες για βιοαπόβλητα

Νέες μονάδες για βιοαπόβλητα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο τηλε-ημερίδας που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ για τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Για την υλοποίηση της κατασκευής τους, από τη Δευτέρα εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ θα έχουν συναντήσεις με δημάρχους προκειμένου να τους προτείνουν-υποδείξουν συγκεκριμένα σημεία στις περιοχές τους, όπου μπορούν να κατασκευαστούν οι νέες μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι η δημοπράτηση για τις 17 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων θα γίνει εντός του 2020, ενώ επανέλαβε ότι προτεραιότητα για το υπουργείο είναι «η ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων ώστε να καλύψει το 100% της Ελλάδας το 2023».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα οφέλη της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, καταλήγοντας ότι «δεν γίνεται για κάθε 100 κιλά ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουμε να θάβουμε τα 80 και να ανακυκλώνουμε τα 20, την ίδια στιγμή που σε χώρες, όπως η Γερμανία, οδηγούνται προς ανακύκλωση περίπου τα 70 και προς ταφή λιγότερα από 1 στα 100 κιλά.

Στην αναγκαιότητα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος περιέγραψε τη στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα ακολουθηθεί.

Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα ξεκινούν οι συναντήσεις Περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ με τους δημάρχους προκειμένου να οριστούν τα σημεία όπου θα κατασκευαστούν οι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων. «Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια πιστεύω ότι θα μπορούμε να εγκαινιάσουμε τα πρώτα εργοστάσια επεξεργασίας βιοαποβλήτων», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στόχος είναι, κατά τη διεθνή πρακτική, να γίνουν πολλές και μικρές μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων.  Οπως είπε, τα βιοαπόβλητα εν συνεχεία θα μοιράζονται σε 10-15 εργοστάσια ανά την Αττική τα οποία θα είναι πιστοποιημένα. «Κάθε εργοστάσιο και μονάδα θα χρειάζεται περίπου 200 άτομα», είπε ο κ. Πατούλης, τονίζοντας ότι θα υπάρξει ανάγκη για προσλήψεις στην καθαριότητα οι οποίες, όπως ανέφερε, θα μπορούν να καλυφθούν και μέσω τετράμηνων συμβάσεων.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διάθεσης καφέ κάδων αλλά και σύγχρονων απορριματοφόρων στους δήμους, σημειώνοντας ότι εντός του καλοκαιριού θα ολοκληρωθεί η διάθεση 80 καινούργιων απορριμματοφόρων και 9.000 καφέ κάδων ανακύκλωσης στους δήμους, καθώς και η δημοπράτηση  ακόμα 30.000 καφέ κάδων. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η καμπάνια που γίνεται για την αξία της ανακύκλωσης μέσω 60 κινητών «πράσινων» μονάδων, οι οποίες θα πηγαίνουν σε δήμους και σχολεία  και πέρα από τα γνωστά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί-γυαλί) θα συλλέγουν και άλλα, π.χ. ρούχα. Ο περιφερειάρχης Αττικής απάντησε και σε όσους διαμαρτύρονται για το κόστος συλλογής και επεξεργασίας των βιοαποβλήτων. «Δεν χωράει λαϊκισμούς το συγκεκριμένο ζήτημα» είπε, σημειώνοντας ότι «σε όλη την Ευρώπη ακολουθείται το ίδιο μοντέλο». «Οι ιδιωτικές εταιρείες για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων χρεώνουν όσο και για την επεξεργασία των σύμμεικτων. Ο ΕΔΣΝΑ θα χρεώνει τα μισά για κάθε τόνο βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων αποβλήτων σε σχέση με τα σύμμεικτα», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή