Καίριο πλήγμα της πανδημίας στο ελληνικό κρασί

Καίριο πλήγμα της πανδημίας στο ελληνικό κρασί

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ελληνικό κρασί, με την κρίση του κορωνοϊού να διογκώνει προϋπάρχοντα προβλήματα. Οι δεξαμενές των Ελλήνων οινοποιών είναι γεμάτες, μόλις δύο μήνες πριν ξεκινήσει ο νέος τρύγος, λόγω της κάθετης πτώσης της κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Την ίδια στιγμή, στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) δείχνουν αύξηση των εισαγωγών οίνου κατά 14,72% το 2019 έναντι του 2018 και 94,13% έναντι του 2010. Κύριες χώρες εισαγωγής, χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία).

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, μεγάλες ποσότητες ισπανικών κρασιών εισρέουν στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Το 2019 οι εισαγωγές κρασιού από την Ισπανία αυξήθηκαν έναντι του 2018 σε ποσοστό 100,62%, με αντίστοιχη μείωση της τιμής κατά 30,41%. «Είναι φανερό ότι οι μεγάλες ποσότητες ισπανικού κρασιού που εισάγονται σε χαμηλές τιμές κατευθύνονται στην αγορά χύμα κρασιού. Είναι κάτι το οποίο, φυσικά, δεν μπορούμε να αποδείξουμε, αλλά συνάγεται από τα δεδομένα», επισημαίνει στην «Κ» ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ Παρασκευάς Κορδοπάτης. «Υπάρχει αγορανομική διάταξη που υποχρεώνει όσους πωλούν χύμα κρασί να αναφέρουν την προέλευσή του, την ποικιλία και τον παραγωγό. Ομως, δεν εφαρμόζεται στην πράξη», τονίζει.

Οι Ελληνες οινοποιοί και αμπελουργοί αναμένουν μέρα με τη μέρα τις ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις τιμές και τις ποσότητες οίνου που θα οδηγηθούν σε απόσταξη κρίσης (απόσυρση με χαμηλό αντίτιμο για την παραγωγή οινοπνεύματος) προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλα αποθέματα ενόψει του επόμενου τρύγου.

Την ίδια στιγμή, οι οινοποιοί ανησυχούν για την πιθανότητα το ελληνικό κρασί να χάσει έδαφος στις παγκόσμιες αγορές λόγω του περιορισμού στις εξαγωγές και στις καμπάνιες προώθησης που παραδοσιακά γίνονταν τέτοια εποχή. «Κανονικά αυτή την εποχή εμείς οι οινοποιοί παίρνουμε τη βαλίτσα μας και ταξιδεύουμε σε όλον τον κόσμο για να δείξουμε τα κρασιά μας», λέει στην «Κ» ο Στέλιος Μπουτάρης, οινοποιός και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν αυτή την περίοδο τα προγράμματα προώθησης που υποστηρίζονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Enterprise Greece, έτσι ώστε να μην χάσει το ελληνικό κρασί την έστω και μικρή “φωνή” που έχει στις παγκόσμιες αγορές», καταλήγει ο κ. Μπουτάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή