Εστίαση: Ανοίγουν σήμερα και οι εσωτερικοί χώροι – Οι κανόνες λειτουργίας

Εστίαση: Ανοίγουν σήμερα και οι εσωτερικοί χώροι – Οι κανόνες λειτουργίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δεύτερο στάδιο περνά από σήμερα, Σάββατο, η επανεκκίνηση της εστίασης, με την επαναλειτουργία και των εσωτερικών χώρων.

Οπως εκτιμάται, επιστρέφουν στην εργασία τους 89.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 13% όσων είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή και επαναλειτουργούν 63.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 24% των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Ακόμη από σήμερα, επιτρέπεται εκ νέου η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία, η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο, η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο καθώς και οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων σε εστιατόρια:

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ΚΑΔ 56.30.10.09, 56.30.10.10 και 56.30.10.11, απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρος παραμονής των πελατών.

Παράλληλα, καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων ως εξής :

   α. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ.

   β. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,20 μ.

   γ. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,80 μ.

Για την προσφορά γευμάτων από υπηρεσίες τύπου catering  και τη λειτουργία των εστιατορίων θα ισχύουν τα εξής:

– Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα, προκειμένου να καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας των γευμάτων και με άνοιγμα ικανό να πραγματοποιείται με ασφάλεια το σερβίρισμα των καταναλωτών.

– Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.

– Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων π.χ. φρούτα, γλυκά.

Κέντρα διασκέδασης και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδίων

Τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης όπως ισχύουν για υπαίθριους ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους και επιπροσθέτως, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών. Για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ ισχύει, η σχέση ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2τμ και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών.

Τι ισχύει για τις παραλίες 

Νέο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή και για τις παραλίες. Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία βρίσκονται εντός των παραλιών, εφεξής θα έχουν τη δυνατότητα:

  • Πώλησης αλκοόλ
  • Αναμετάδοσης μουσικής
  • Παρασκευής φαγητού

Ωστόσο, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, προτείνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων, οι οποίες θα μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή