Η ζέστη δεν αρκεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού

Η ζέστη δεν αρκεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προστατευτικές μάσκες και τήρηση των αποστάσεων θα πρέπει να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, που επισημαίνουν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν είναι ικανές να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Οπως υπογραμμίζουν, μακροπρόθεσμα, και όταν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αναπτύσσει ανοσία, ο ιός ενδέχεται να παρουσιάσει εποχικότητα παρόμοια με άλλους κορωνοϊούς, η μεταδοτικότητα των οποίων περιορίζεται σημαντικά το καλοκαίρι. Μέχρι τότε όμως ο σύμμαχός μας ενάντια στον ιό είναι η τήρηση των προληπτικών μέτρων χειμώνα-καλοκαίρι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτριος Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος, πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Princeton Environmental Institute στο Νιου Τζέρσεϊ, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό έναντι του SARS-CoV-2 θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που θα καθορίσει τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου κορωνοϊού το προσεχές διάστημα. Οι ερευνητές, που διαθέτουν εκτενή εμπειρία στη δυναμική των λοιμωδών νοσημάτων, όπως η εποχική γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να προσομοιώσουν πώς οι εποχικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διασπορά του SARS-CoV-2 σε διαφορετικές πόλεις ανά την υφήλιο. Δεδομένου ότι πρόκειται για νέο ιό, για τον οποίο δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το πώς επιβιώνει κάτω από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, οι ερευνητές διερεύνησαν τρία διαφορετικά σενάρια με βάση τι είναι γνωστό για την επίδραση του κλίματος στην εξάπλωση άλλων ιών, συμπεριλαμβανομένων και δύο κορωνοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Και στα τρία σενάρια τα μοντέλα έδειξαν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού θα αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα για τον περιορισμό των μεταδόσεων από τον SARS-CoV-2 μόνο όταν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε έναν πληθυσμό έχει αναπτύξει ανοσία. Στην πραγματικότητα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και εάν ο νέος κορωνοϊός είναι ευαίσθητος στις κλιματολογικές συνθήκες όπως και οι άλλοι εποχικοί ιοί, η καλοκαιρινή ζέστη δεν είναι αρκετή για να περιοριστεί η αρχική ταχεία εξάπλωση του ιού στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους κ. Παρασκευή και Δημόπουλο, «αυτό καθίσταται σαφές και από την ταχεία εξάπλωση του ιού αυτή την περίοδο στη Βραζιλία, τον Ισημερινό καθώς και σε άλλες τροπικές περιοχές. Με άλλα λόγια, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν μπορούν να μειώσουν δραστικά την ταχεία εξάπλωση του ιού, απουσία προληπτικών μέτρων. Μακροπρόθεσμα, καθώς μεγαλύτερο ποσοστό αναπτύσσει ανοσία, ενδέχεται ο SARS-CoV-2 να παρουσιάσει εποχικότητα παρόμοια με άλλους κορωνοϊούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή