Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πεδίο της εφαρμογής θα κριθούν πλέον κομβικά σημεία, όπως η αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Χθες, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε «να χτίσουμε το σχολείο της κριτικής σκέψης και της εγρήγορσης, της διαρκούς αυτοβελτίωσης, που διδάσκει γνώση και ήθος, που διαπλάθει ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες», επαναλαμβάνοντας τα βασικά στοιχεία του ν/σ. Από την πλευρά τους η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, αντιδρώντας στο ν/σ, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή περίπου 1.500 εκπαιδευτικών. Ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα έξω από τη Βουλή, κατά την ψηφοφορία επί του ν/σ.

Παράλληλα, η γενική συνέλευση των προέδρων της ΟΛΜΕ κατήγγειλε ότι κατά την οργάνωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας «όχι μόνο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά έδωσε προσωπικά στοιχεία των εκπαιδευτικών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, στην ιδιωτική εταιρεία Cisco».

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου με πολυτροπολογία 12 άρθρων που κατέθεσε επί του νομοσχεδίου ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν τη λήξη του σχολικού έτους αλλά και θέματα των ΑΕΙ. Ενδεικτικά, λόγω της παράτασης του σχολικού έτους έως 30 Ιουνίου, αποκλειστικά για φέτος, παρατείνονται και οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και των μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού που απασχολούνται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Για το ίδιο διάστημα παρατείνεται η δυνατότητα εκκαθάρισης των ειδικών επιμισθίων εξωτερικού που καταβάλλονται στους αποσπασμένους στην αλλοδαπή εκπαιδευτικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και συντονιστές εκπαίδευσης. Παρέχεται, κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2019-2020, το δικαίωμα στους συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού να αποφασίζουν την παράταση απαγόρευσης λειτουργίας ή την επαναλειτουργία ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων καθώς και κάθε άλλης μορφής οργανωτικής δομής της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, ανάλογα με τις συνθήκες και τα μέτρα αποτροπής της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από 1/5/2020.

Τέλος, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατετέθη ρύθμιση η οποία αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη διευθυντών κλινικών και η οποία επαναφέρει παλαιότερη ρύθμιση του ν. 4485/201, όπως είχε τροποποιηθεί με την παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 4559/2018, η οποία είχε καταργηθεί με την παράγραφο 2 του άρθρου 242 του ν. 4610/2019 από τον τέως υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Πλέον, για την υποψηφιότητα για διεύθυνση κλινικής, εργαστηρίου ή μουσείου αλλά και για τη διεκδίκηση οποιασδήποτε διοικητικής θέσης μονοπρόσωπου οργάνου απαιτείται χρόνος μέχρι τη συνταξιοδότηση του υποψηφίου τουλάχιστον ίσος με τη διάρκεια της θητείας τής υπό διεκδίκηση θέσης. Για το θέμα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ Ιωάννης Νηματούδης, σε επιστολή του προς την κ. Κεραμέως, αντιδρά λέγοντας ότι «για μία ακόμη φορά επιλέγεται από το υπουργείο Παιδείας η αιφνιδιαστική νομοθέτηση διατάξεων χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή