Εκλεισαν τα ιατρεία έξω από τρία ΚΥΤ

Εκλεισαν τα ιατρεία έξω από τρία ΚΥΤ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεισαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα τρία εξωτερικά ιατρεία-εξεταστήρια ιχνηλάτησης του κορωνοϊού σε πρόσφυγες και μετανάστες που λειτούργησε με χρηματοδότησή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έξω από τα τρία κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, στις 28 Μαρτίου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους έξω από τους καταυλισμούς τα εξωτερικά ιατρεία. «Ηταν ένας απαραίτητος και καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα μιας πρώτης εξέτασης των αιτούντων άσυλο, πριν τα ύποπτα κρούσματα μεταφερθούν στα νοσοκομεία των νησιών» εξηγεί στην «Κ» ο Μυτιληνιός γιατρός, Νάσος Γαλής, που υπηρετούσε στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Λέσβου. Τρεις γιατροί και μία νοσηλεύτρια εργάζονταν στο εν λόγω ιατρείο, δύο γιατροί στο ΚΥΤ Χίου στη ΒΙΑΛ και ένας γιατρός στη Σάμο, και όλοι οι ιδιώτες γιατροί προσελήφθησαν με βάση το κριτήριο της εντοπιότητας, εν μέσω των καθολικών μέτρων ανά την επικράτεια κατά του κορωνοϊού.

Το υπ. Εσωτερικών διέθεσε περί τις 173.000 ευρώ για σκοπούς απολύμανσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη στην «Κ» «αντί να σπαταλήσουμε τα χρήματα για γάντια και αντισηπτικά μόνο, τα διαθέσαμε για να στελεχωθούν ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ, ώστε να οχυρωθούν καλύτερα οι νησιώτες». Η περίπτωση της Λέσβου, όπου οι αιτούντες άσυλο είναι περισσότεροι από κάθε άλλο νησί, είναι χαρακτηριστική. Μετά το άνοιγμα του ιατρείου έξω από το ΚΥΤ Μόριας, ενεργοποιήθηκαν και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, λειτουργώντας χώρους καραντίνας, αλλά και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημιούργησε ακόμη έναν χώρο. Εντός του ΚΥΤ παραμένουν μόνο τρεις γιατροί του ΕΟΔΥ που εξετάζουν τους νεοεισερχόμενους σε καθημερινή βάση πλην Σαββατοκύριακου. Το ιατρείο της Περιφέρειας λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με τον κ. Γαλή να εξηγεί ότι εξέταζε τα έκτακτα περιστατικά και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί σημαντικά το ένα και μοναδικό νοσοκομείο της Λέσβου των 85.000 μόνιμων κατοίκων, αλλά και να μειωθούν τα δρομολόγια του ΕΚΑΒ.

Τα χρήματα εξαντλήθηκαν και τα ιατρεία έκλεισαν στα τέλη του περασμένου μήνα, πλην της Χίου, έξω από τη ΒΙΑΛ, που λειτούργησε εθελοντικά από τους γιατρούς για 10 ημέρες ακόμα, καθώς στη ΒΙΑΛ δεν υπάρχουν γιατροί σε ΜΚΟ. Για την εξέλιξη έχουν ενημερωθεί το υπ. Εσωτερικών και το υπ. Μετανάστευσης και η αδυναμία λήψης απόφασης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των πληθυσμών των νησιών. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται» τόνισε ο κ. Μουτζούρης.

Πηγές του υπ. Μετανάστευσης ανέφεραν στην «Κ» ότι μέσω επιστολής του –στις 27/05/2020– προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το υπουργείο προσφέρθηκε να αναλάβει τη χρηματοδότηση των εξωτερικών ιατρείων σε νησιά, όπου λειτουργούν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, με σκοπό τη συνέχιση λειτουργίας τους για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι έκτακτες ανάγκες δημοσίας υγείας. Γι’ αυτό, θα αξιοποιείτο η έκτακτη επιχορήγηση των δήμων, με τους οποίους η Περιφέρεια δύναται να συμπράξει. «Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση της Περιφέρειας» τόνισαν. Σημειώνεται ότι η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει τη χρηματοδότηση μόνο προς δήμους για δράσεις που σχετίζονται με τη μεταναστευτική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή