«Μεγάλος Περίπατος» με… εμπόδια

«Μεγάλος Περίπατος» με… εμπόδια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη η αποτίμηση της πρώτης ημέρας εφαρμογής των πιλοτικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», χθες. Τα «εγκαίνια» της παρέμβασης στις οδούς Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Ολγας συνέπεσαν με το κλείσιμο του κέντρου για την πραγματοποίηση πορείας από τους εκπαιδευτικούς. Αποτέλεσμα; Κυκλοφοριακό κομφούζιο, ασυνεννοησία, παρανοήσεις και ραντεβού επαγγελματία οδηγού με δημοτικό αστυνομικό για επίλυση των διαφορών μετά τη λήξη της βάρδιας…

Ωρα 12.45 το μεσημέρι χθες, μια μέρα καλοκαιρινή, αλλά ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, το Σύνταγμα και οι γύρω δρόμοι έχουν κλείσει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ και ο σταθμός του μετρό είναι κλειστός.

Τα αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στην άνοδο –και στην κάθοδο φυσικά– της Β. Σοφίας και οι οδηγοί ψάχνουν οδό διαφυγής από… τον πανικό δοκιμάζοντας να στρίψουν στην Ηρώδου Αττικού. Ο δρόμος, που μεταξύ άλλων περνάει μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο, έκλεισε χθες για τα διερχόμενα Ι.Χ. με μια σειρά κώνους, στο πλαίσιο της σταδιακής εφαρμογής των ρυθμίσεων για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας».

«Μεγάλος Περίπατος» με… εμπόδια-1

Στη λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας, το νέο πορτοκαλί μονοπάτι προορίζεται για πεζούς, ενώ δίπλα έχει δημιουργηθεί ένας ποδηλατόδρομος. 

Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. εμφανής, αλλά σε δεύτερο πλάνο, ενώ τρία άτομα της δημοτικής αστυνομίας ζητούσαν από τους πολίτες να συνεχίσουν ευθεία. Αρκετοί οδηγοί επέμεναν να στρίψουν επί της Ηρώδου Αττικού, ωστόσο συνέδεαν την απαγόρευση διέλευσης με τα μέτρα ασφαλείας για την πορεία και, συνηθισμένοι σε αυτή την τακτική από την προηγούμενη κυβέρνηση, συμμορφώνονταν γρήγορα. Ποδηλάτες και πεζοί παρέμεναν, πάντως, επί του πεζοδρομίου, χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα επί του οδοστρώματος. Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί ειδική σήμανση στη διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού προκειμένου οι πολίτες να πληροφορηθούν τη μετατροπή της οδού σε ήπιας κυκλοφορίας. Ωστόσο, όσοι κατοικούν ή εργάζονται στην περιοχή έχουν δικαίωμα να στρίψουν στο σημείο με την επίδειξη αποδεικτικού στοιχείου.

Περπατώντας περιμετρικά στον κήπο του Ζαππείου και ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένουν άδειες, έφθασα στη λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας, όπου η μυρωδιά από την πορτοκαλί τερακότα που έχει καλύψει μεγάλο μέρος του οδοστρώματος είναι ακόμα εξαιρετικά έντονη. Το νέο πορτοκαλί μονοπάτι προορίζεται για τους πεζούς, ενώ δίπλα, με κώνους, έχει δημιουργηθεί ένας ποδηλατόδρομος. Επί της Βασιλίσσης Ολγας, πάντως, οι πρώτοι πεζοί ξεθάρρεψαν και βγήκαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να τους χτυπήσει διερχόμενο λεωφορείο. Στρίβοντας πεζή στη λεωφόρο Αμαλίας προς το Σύνταγμα, ένας ταξιτζής έχει κατέβει από το αυτοκίνητο και χειρονομώντας έντονα ζητάει τον λόγο από τον δημοτικό αστυνομικό που δεν του επιτρέπει να περάσει. «Εχω δικαίωμα», φωνάζει, «είμαι επαγγελματίας». Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να του εξηγήσει πως οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι μπορεί να αποβιβάσει και να επιβιβάσει πελάτη επί της Β. Ολγας, όχι όμως απλώς να τη διασχίσει… Ακουσα ότι έδωσαν ραντεβού το βράδυ να το «συζητήσουν» σαν άντρες.

Πανεπιστημίου

Από αυτή την Κυριακή στον «Μεγάλο Περίπατο» θα ενταχθεί και η οδός Πανεπιστημίου. Εκεί προβλέπεται η πεζοδρόμηση των τριών από τις έξι συνολικά λωρίδες κυκλοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή