Προς αναστολή η ηλεκτρονική συνταγή αντιβιοτικών

Προς αναστολή η ηλεκτρονική συνταγή αντιβιοτικών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολή της εφαρμογής του νέου τρόπου διάθεσης των αντιβιοτικών φαρμάκων που με βάση τον σχετικό νόμο θα ξεκινούσε σήμερα, προχωράει το υπουργείο Υγείας, λόγω της μη σχετικής προσαρμογής των συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, από σήμερα κάθε συνταγή αντιβιοτικού πρέπει να είναι ηλεκτρονική και να αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγησή του και τη δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, μπορεί να εκδίδεται χειρόγραφη συνταγή, η οποία όμως πρέπει να περιέχει και αυτή όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής (ιδίως τη νόσο). Στη χειρόγραφη συνταγή θα πρέπει να αναφέρεται και ο λόγος αδυναμίας έκδοσης της ηλεκτρονικής συνταγής. 

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ψηφίστηκε σε μια προσπάθεια κατοχύρωσης και εφαρμογής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που απαγορεύει τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή γιατρού, υποχρεώνοντας όλους τους γιατρούς που χορηγούν αντιβιοτικά (π.χ. οδοντίατροι) να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άρα διευκολύνοντας και τους σχετικούς ελέγχους. Το πρόβλημα έγκειται στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που καταγράφεται στη χώρα μας (στοιχεία ECDC) που είναι στην πρώτη σχετική θέση στην Ευρώπη με 32,4 ημερήσιες καθορισμένες δόσεις αντιβιοτικών στην κοινότητα ανά 1.000 κατοίκους. Ακολουθούν η Κύπρος (28,3 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους) και η Ρουμανία (25).

Ωστόσο, όπως ενημέρωσε χθες εκτάκτως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τους φαρμακοποιούς μέλη του, λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αναστείλει την εφαρμογή του νόμου μέχρι νεωτέρας.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η όποια αναστολή για οποιονδήποτε λόγο «θα είναι απαράδεκτη και σε τελείως λανθασμένη στιγμή» και κάλεσε το υπουργείο Υγείας να «διαφυλάξει τη δημόσια υγεία εφαρμόζοντας άμεσα τον νόμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή