Ματ Μπρίτιν στην «Κ»: «Υπάρχει μια τρομερή ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε την εκπαίδευση»

Ματ Μπρίτιν στην «Κ»: «Υπάρχει μια τρομερή ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε την εκπαίδευση»

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οπως η κρίση επιτάχυνε τη χρήση της τεχνολογίας, έτσι η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει την έξοδο από την κρίση». Με αυτό το μήνυμα, ο πρόεδρος της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Ματ Μπρίτιν, ανακοίνωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τη φιλόδοξη πρωτοβουλία Grow Greece with Google – μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία έχει στόχο να στηρίξει την ανάκαμψη της χώρας μέσω της τεχνολογίας. Στην πρώτη φάση του προγράμματος προτεραιότητα έχουν οι ψηφιακές δεξιότητες: μέσω μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα με τον ΟΑΕΔ, περισσότεροι από 3.000 νέοι άνεργοι θα καταρτιστούν δωρεάν, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Google, σε σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες, ενώ σε δεύτερη φάση του προγράμματος, ο ΟΑΕΔ θα συνδέσει τους ωφελουμένους με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, για να αποκτήσουν αμειβόμενη εξάμηνη εργασιακή εμπειρία. Με αφορμή τη νέα πρωτοβουλία της εταιρείας, η «Κ» συνομίλησε με τον Ματ Μπρίτιν για το χάσμα των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα, καθώς και το ενδιαφέρον της εταιρείας να εντείνει την παρουσία της στον ελληνικό δημόσιο διάλογο για το μέλλον της τεχνολογίας.

– Η πρωτοβουλία Grow Greece with Google δεν είναι η πρώτη σας σύμπραξη με το ελληνικό κράτος για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς το 2015 υιοθετήσατε το πρόγραμμα Grow Greek Tourism online. Πέντε χρόνια μετά, ποια είναι η αποτίμησή σας από τη σύμπραξη, και τι σας οδήγησε στο να εντείνετε τις ενέργειές σας στη χώρα;

– Πράγματι, υιοθετήσαμε το Grow Greek Tourism online πριν από πέντε χρόνια. Η Ε.Ε. είχε, τότε, μόλις εκδώσει τα πρώτα της πορίσματα για το κενό ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά, υπολογίζοντας πως ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, υιοθετήσαμε στοχευμένα προγράμματα όπως το Grow Greek Tourism online για να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα. Τα αποτελέσματα από την Ελλάδα ήταν πολύ ενθαρρυντικά: το 64% των 140.000 ατόμων που εκπαιδεύσαμε, δήλωσε πως το πρόγραμμα τους βοήθησε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, ενώ 1 στους 5 χρήστες ανέφερε πως βρήκε νέα απασχόληση ή πήρε προαγωγή. Μέσω της έρευνας αυτής και εστιάζοντας στα αποτελέσματα, αντλήσαμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το τι είδους περιεχόμενο ήταν αποτελεσματικό.

Υστερα, για ευνόητους λόγους, η πανδημία υπήρξε επιταχυντής. Παρατηρήσαμε τους αριθμούς των ενδιαφερομένων στα προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων να τριπλασιάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εν ολίγοις, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθώς και το αυξανόμενο ενδιαφέρον μας οδήγησαν στη νέα συνεργασία Grow Greece with Google, το πρώτο στάδιο της οποίας ανακοινώσαμε την Πέμπτη σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, καθώς και νέα εργαλεία όπως το Job Search, το οποίο κυκλοφόρησε την Τετάρτη στην Ελλάδα, για να βοηθήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.

– Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις ευρωπαϊκές λίστες των ψηφιακών δεξιοτήτων. Ποια μέτρα πιστεύετε πως πρέπει να ληφθούν για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική στην παγκόσμια οικονομία της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης;

– Ενας σημαντικός παράγοντας είναι η επανάσταση στην εκπαίδευση και η ψηφιακή παιδεία, οι οποίες μπορούν να δράσουν ως ισοσταθμιστές. Σε ευρύτερο επίπεδο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα με το εκπαιδευτικό σύστημα, ειδικά μετά τα συμπεράσματα του τεράστιου πειράματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Ξέρετε, έχω δύο παιδιά και έχω συνειδητοποιήσει πως στο σχολείο μαθαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μάθαινα και εγώ πριν από αρκετά χρόνια. Παράλληλα, εκτός σχολείου μπορούν να μάθουν να μιλούν άπταιστα μια ξένη γλώσσα μέσω μιας απλής εφαρμογής. Υπάρχει μια τρομερή ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε την εκπαίδευση, αλλά και να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να αφοσιώνονται στην εξατομικευμένη εκπαίδευση κάθε μαθητή και να μη σπαταλούν χρόνο στη μετάδοση της διδασκαλίας, η οποία μπορεί να γίνεται ψηφιακά.

– Μέσω των νέων προγραμμάτων αλλά και της πρόσφατης πλατφόρμας Greece From Home, τον τελευταίο χρόνο η Google έχει αυξήσει την επικοινωνία και τη συνεργασία της με το ελληνικό κράτος. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η σχέση αυτή στο μέλλον;

– Η Google εξακολουθεί να είναι μια νέα εταιρεία – προσπαθούμε λοιπόν να είμαστε παρόντες και να συμμετέχουμε στη συζήτηση για την τεχνολογία και τον ρόλο της στην κοινωνία του αύριο. Την παρουσία αυτή μπορούμε να την κερδίσουμε μονάχα μέσα από το έργο μας. Η εμπειρία με το υπουργείο Τουρισμού ήταν πολύ σημαντική: και οι δύο φορείς μάθαμε πολλά μέσα από τη συνεργασία. Με την τρέχουσα κυβέρνηση, υπάρχει ένας βαθμός εξωστρέφειας και κατανόησης της τεχνολογίας και του μετασχηματιστικού της ρόλου, οπότε παρατηρήσαμε και μια ώθηση στις συμπράξεις όπως το Grow Greece with Google. Γενικά, βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η τεχνολογία έχει διεισδύσει στη ζωή μας εις βάθος και πολύ γρήγορα. Θα χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη μου μεταφορά: είναι σαν να ζούσαμε σε μικρά χωριά και μέσα σε μερικά χρόνια να μεταβήκαμε σε μια μεγαλούπολη. Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού μπορούν να ρυθμίζουν τα πράγματα από μόνοι τους, ενώ σε μια μεγάλη πόλη για να λειτουργήσουν όλα ομαλά και με ασφάλεια, απαιτούνται κανόνες. Βρισκόμαστε στο στάδιο της διαμόρφωσης αυτών των κανόνων, κυρίως υπό την ηγεσία της Ε.Ε., και πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει περισσότερο στον διάλογο αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή