Κορωνοϊός: «Είναι κρίμα να πάει χαμένη η προσπάθεια»

Κορωνοϊός: «Είναι κρίμα να πάει χαμένη η προσπάθεια»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπήρξε μία χαλάρωση των μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες, μία κόπωση του πληθυσμού. Είναι κατανοητό αυτό, αλλά είναι κρίμα να πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε». Αυτό τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας που μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην Ξάνθη με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης της έξαρσης κρουσμάτων που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή. Η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και ειδικά η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης είναι η πρώτη περιοχή της χώρας όπου μετά την άρση του lockdown εφαρμόζονται ξανά περιοριστικά μέτρα, και είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της τακτικής που θα ακολουθούν οι Αρχές στην περίπτωση συρροής κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Οπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι να περιορίσουμε τον ιό και τη μετάδοσή του που περιλαμβάνουν τον εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, την απομόνωση των ασθενών, αλλά και τον περιορισμό των επαφών των ατόμων σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο για τουλάχιστον επτά ημέρες έως ότου μειωθεί ή μηδενιστεί η μετάδοση του ιού. «Εάν δεν προσέξεις, εάν χαλαρώσεις, τότε υπάρχει μετάδοση του ιού κυρίως από ασυμπτωματικά άτομα», σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 20 ασθενείς στην περιοχή κόλλησαν τον κορωνοϊό από ασυμπτωματικά άτομα.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 3.108 εκ των οποίων 694 (22,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.768 (42,9%) με ήδη γνωστό κρούσμα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 14 ασθενείς, ενώ 116 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Χθες και για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δεν καταγράφηκε θάνατος λόγω του ιού. Συνολικά 183 άτομα στη χώρα μας έχουν καταλήξει λόγω της COVID-19.

Η στρατηγική που ακολουθούν οι αρμόδιες αρχές της χώρας σε σχέση με την αντιμετώπιση συρροών κρουσμάτων είναι σε απόλυτη εναρμόνιση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Στην τελευταία έκθεση εκτίμησης κινδύνου η οποία δημοσιεύθηκε προχθές, το ECDC κάνει ειδική αναφορά στα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό και κοινωνικής απόστασης που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα στις χώρες της Ευρώπης και στην ανάγκη διατήρησης ορισμένων και το επόμενο διάστημα και ανεξαρτήτως του ρυθμού διασποράς του ιού, ενώ καλεί τις αρμόδιες αρχές να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο επαναφοράς ορισμένων μέτρων σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων.

Οπως συστήνει το ECDC, τα μέτρα που πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται είναι η απομόνωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των επαφών τους, η τήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων από άλλα άτομα σε δημόσιους χώρους, η τηλεργασία, η αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, η χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών.

Σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων το ECDC συστήνει την επιβολή καραντίνας σε συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. ταξιδιώτες από περιοχές ή χώρες με πολλά περιστατικά της νόσου), μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας σε τοπικό επίπεδο, κλεισίματος καταστημάτων και δημόσιων χώρων επίσης, των δημόσιων μεταφορών, και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επίσης σε τοπικό επίπεδο. Προτείνει ακόμα και την εφαρμογή περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή