Κορωνοϊός: Διασύνδεση νοσοκομείων με δομές νησιών

Κορωνοϊός: Διασύνδεση νοσοκομείων με δομές νησιών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της δυνατότητας εργαστηριακών ελέγχων για τον SARS-CoV-2 στη νησιωτική χώρα, διασύνδεση των δομών υγείας στα νησιά με κεντρικά νοσοκομεία και ενίσχυση της στελέχωσής τους με επικουρικό προσωπικό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο των υπηρεσιών υγείας για τη νησιωτική χώρα για το φετινό καλοκαίρι του κορωνοϊού. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αυτή τη στιγμή σε 29 νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας είναι δεσμευμένες για την αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19, 446 απλές κλίνες νοσηλείας, με δυνατότητα να αυξηθούν σε 694 εφόσον χρειαστεί, και 18 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με δυνατότητα αύξησής τους σε 79. Οι κλίνες ΜΕΘ θα χρησιμοποιούνται μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς. Ηδη, έχουν γίνει 687 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στα νησιά (72 γιατροί και 615 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό σε σύνολο 1.100 εγκεκριμένων προσλήψεων). Προβλέπεται η διασύνδεση κεντρικών νοσοκομείων με δομές νησιών που θα επιτρέψει και μετακινήσεις προσωπικού εφόσον χρειαστεί. Ενδεικτικά, οι μονάδες της Σάμου, Σαντορίνης, Τήνου έχουν διασυνδεθεί με το Τζάνειο, της Νάξου με το Αττικόν, της Μήλου με το νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Διασύνδεση των μικρών μονάδων υγείας των νησιών με νοσοκομεία προβλέπεται και για τον εργαστηριακό έλεγχο ύποπτων περιστατικών. Τα νοσοκομεία της Σύρου και της Ρόδου το επόμενο δεκαήμερο θα παραλάβουν από έναν μοριακό αναλυτή με μεγάλες δυνατότητες ελέγχου δειγμάτων, ενώ μικροί αναλυτές (PoC) σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε άλλες μονάδες, ώστε να καλυφθούν περισσότερα από 20 νησιά.

Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Οπως είπε, από τις 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», διατηρείται η απαγόρευση για Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία, ενώ επιτρέπονται οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, μόνο για μη τουριστικούς λόγους. Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιτρέπονται από 15 έως 30 Ιουνίου οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Από 1η Ιουλίου επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα επιτραπεί και ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια. Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις, από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία και παραμένουν κλειστά με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή