Απομάκρυνση προσφύγων χθες το βράδυ

Απομάκρυνση προσφύγων χθες το βράδυ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση μετακίνησης των προσφύγων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βικτωρίας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Η μεταφορά περίπου 100 ατόμων οργανώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, καθώς οι οικογένειες με παιδιά θα φιλοξενηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα στη δομή του Ελαιώνα. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι μεταφέρθηκαν στη δομή της Αμυγδαλέζας προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος στοιχείων.

Ολο και περισσότερα άτομα συγκεντρώνονταν τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Βικτωρίας, που για μία ακόμα φορά είχε μετατραπεί σε υπνωτήριο για άστεγους μετανάστες, όπως τονίζουν οι περίοικοι. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, περίπου 800 άτομα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έφυγαν από τα νησιά, κυρίως τη Λέσβο, και έφθασαν στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να έχουν στέγη ή χρήματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «Κ» άνθρωποι που δραστηριοποιούνται εθελοντικά στη Μόρια, όσοι έχουν κριθεί πρόσφυγες ενημερώθηκαν ότι πρέπει να φύγουν από τον καταυλισμό στο πλαίσιο του προγράμματος εξόδου από το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας που εφαρμόζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα όμως, όπως επισημαίνουν, κυκλοφόρησε φήμη ότι θα πραγματοποιηθούν άμεσα απελάσεις, γεγονός που ώθησε πολλούς να επιβιβαστούν στο πλοίο για Αθήνα, εφόσον είχαν «άρση του γεωγραφικού περιορισμού», είτε επειδή έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες είτε ως ευάλωτοι. Παράλληλα υπολογίζεται ότι ακόμα 1.000 άτομα έχουν αποχωρήσει από τις δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, νωρίς το πρωί τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνεται πολύς κόσμος στην πλατεία, «μετανάστες, οικογένειες με παιδιά», ωστόσο αργότερα κάποιοι φεύγουν «άγνωστο προς τα πού και γιατί». Οπως λένε οι ίδιοι οι μετανάστες, έχουν πληροφορηθεί ότι στην πλατεία Βικτωρίας μπορούν να έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα τους καθοδηγήσει. Από την προηγούμενη Παρασκευή ωστόσο, αναφέρουν περίοικοι, «αρκετοί κοιμούνται τη νύχτα στην πλατεία ή τη χρησιμοποιούν ως κατάλυμα αφήνοντας τα ρούχα και τα μπαγκάζια τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά», τονίζουν.

Χθες, μάλιστα, στην πλατεία υπήρχε μεγάλη κινητικότητα, καθώς είχε οργανωθεί πάρτι αλληλεγγύης από ομάδες συμπαράστασης. Μέλη της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», καθώς και ο επικεφαλής Νάσος Ηλιόπουλος, βρέθηκαν χθες στην πλ. Βικτωρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή