ΕΚΑΒ: συνεχίζεται πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2

ΕΚΑΒ: συνεχίζεται πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς και ένας ακόμα θάνατος ασθενούς ανακοινώθηκαν χθες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 3.134 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. Τα 697 (22,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.781 (56,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Χθες, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 74 έτη. Οι τέσσερις (30,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι από τον νέο ιό έφτασαν τους 184 συνολικά στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στο μεταξύ και… για κάθε ενδεχόμενο, το ΕΚΑΒ συνεχίζει για τέταρτη εβδομάδα το ειδικό πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων με την κωδική ονομασία «ΕΚΑΒ be S.A.F.E. (Stay Alert Fully Educated)». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2 από τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας, που εντάσσεται στο πλαίσιο του πανελλαδικού σχεδίου δράσης του ΕΚΑΒ σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υγειονομικών σχηματισμών και τον συντονισμό της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών και κρίσεων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου, το Κέντρο Υγείας Πρίνου (Θάσος), το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου. Σήμερα συνεχίζεται στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Σπετσών και Υδρας και τα αντίστοιχα Λιμεναρχεία. Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ετοιμότητας στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ελαφονησίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης Βοστάνειο (υπό την επιχειρησιακή επίβλεψη του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου) και στα Λιμεναρχεία Νεάπολης Βοιών και Μυτιλήνης. Την Πέμπτη το πρόγραμμα μεταφέρεται στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου όπου θα παραδοθεί και νέο ασθενοφόρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων Τριφύλλειο, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αντικυθήρων, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας, στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου Σκυλίτσειο και στα αντίστοιχα Λιμεναρχεία. Την Παρασκευή και το Σάββατο έχουν σειρά οι δομές υγείας της Ιθάκης, της Σκοπέλου και της Σκιάθου.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί τόσο η ετοιμότητα όσο και η επάρκεια των γνώσεων όλων των υγειονομικών στελεχών, των στελεχών του Λιμενικού καθώς και των εμπλεκόμενων στελεχών της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών πριν από την ασφαλή διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος SARS-CoV-2 σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή