Ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες

Ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σπουδή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την απόδοση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους έχουν κριθεί πρόσφυγες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του χθες (Mega TV). «Πλέον, έχει ανοίξει γραφείο ταξιδιωτικών εγγράφων στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου. Δίνουμε περίπου 200 με 250 ταξιδιωτικά έγγραφα την ημέρα. Δικαιούνται να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός, τουλάχιστον 11.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αναμένεται να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας έως το τέλος του χρόνου, οπότε και θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Οι πρόσφυγες, οι οποίοι κατέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. και να παραμείνουν έως και 3 μήνες σε άλλο κράτος-μέλος. Ωστόσο, δικαίωμα νόμιμης εργασίας έχουν μόνο στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί από τους πρόσφυγες που ήρθαν από τα νησιά, καθημερινά συγκεντρώνονται στην πλατεία Βικτωρίας, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μια ιδιόμορφη κατάσταση. Οι περίοικοι πιέζουν για την απομάκρυνση όσων καταλύουν στην πλατεία, προκειμένου να μην παγιωθεί η κατάσταση κατάληψής της, όπως έχει συμβεί τουλάχιστον  άλλες τρεις φορές κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης. Ωστόσο, πάνω στο πραγματικό πρόβλημα της αδυναμίας προσφύγων να εξασφαλίσουν στέγη και σίτιση, ομάδες πολιτών οικοδομούν σκηνικό κοινωνικής αντίδρασης. Χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα το βράδυ και ενώ στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί πολλά άτομα, μετανάστες αλλά και Ελληνες που σχεδίαζαν γιορτή αλληλεγγύης, διοργανώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και με τη συνδρομή της αστυνομίας επιχείρηση μεταφοράς και φιλοξενίας όσων είναι άστεγοι στη δομή του Ελαιώνα. Μάλιστα, όπως έχει ανακοινωθεί, άμεσα θα γίνει προσπάθεια ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» προκειμένου να επωφεληθούν της επιδότησης ενοικίου που προβλέπεται. 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, μόνο 57 άτομα έχουν πρόβλημα στέγασης από το σύνολο των τουλάχιστον 200 ατόμων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, όπως προέκυψε από τη διαδικασία ταυτοποίησης. Από αυτούς μάλιστα, 24 άτομα το βράδυ της Δευτέρας αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο πούλμαν που είχε ναυλωθεί για τη μεταφορά τους στον Ελαιώνα, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν στην πλατεία. Χθες το πρωί δέχθηκαν τελικά να μεταφερθούν, ωστόσο η κινητικότητα παραμένει στην πλατεία όπου χθες το μεσημέρι βρίσκονταν και πάλι 2-3 οικογένειες με παιδιά.

Στο δημοτικό συμβούλιο

Η παρουσία προσφύγων που δεν διαθέτουν στέγη σε διάφορα σημεία της πόλης τέθηκε επίσης και στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης της αντιπολίτευσης «Ανοιχτή Πόλη», υπερψηφίστηκε ψήφισμα με το οποίο «ο Δήμος της Αθήνας διεκδικεί από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την άμεση στέγαση προσφύγων, με τη δυνατότητα αξιοποίησης κλειστών ξενοδοχείων και δημόσιων κτιρίων ικανών να παρέχουν στέγαση σε ευάλωτες ομάδες». Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η παράταξη του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη ψήφισε λευκό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή