Οι Ελληνες κατά της παιδικής κακοποίησης

Οι Ελληνες κατά της παιδικής κακοποίησης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θα αντιδρούσε εάν αντιλαμβανόταν κάποιο περιστατικό σωματικής ή και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Την άτεγκτη στάση μας κατέγραψε πανελλαδική έρευνα της Nielsen που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Σωματείου κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, όπως βρέθηκε, το 93% και το 96% των Ελλήνων και των Ελληνίδων θα απευθύνονταν αντίστοιχα είτε στην αστυνομία είτε σε κάποια ΜΚΟ προκειμένου να καταγγείλουν το γεγονός, ενώ σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 52%, δηλώνουν ότι θα επενέβαιναν οι ίδιοι σε κάθε περιστατικό κακοποίησης, ακόμη και σε περιπτώσεις παραμέλησης ή λεκτικής βίας.

Επτά στους δέκα Ελληνες δηλώνουν ότι έχουν αντιληφθεί κάποιο περιστατικό κακοποίησης, κυρίως λεκτικής βίας, με τους νεότερους σε ηλικία (18 έως 34 ετών) και τους γονείς μικρών παιδιών (0-15 ετών) να δηλώνουν ότι η έκταση του φαινομένου της βίας στα παιδιά έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΛΙΖΑ, 8 στους 10 θα αντιδρούσαν σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, ανεξάρτητα αν το παιδί που υποβαλλόταν σε αυτήν ήταν στο συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον. Το 84% μάλιστα θα δήλωνε την κακοποίηση ακόμη και εάν ο κακοποιητής ήταν ο γονιός ή ο αδελφός ή αδελφή τους, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 95% στους ερωτώμενους άνω των 55 ετών. Από το ελάχιστο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα κατήγγελλαν ένα περιστατικό κακοποίησης που θα υπέπιπτε στην αντίληψή τους, το 30% και το 31% συνδέει αυτή την απροθυμία με τον φόβο ότι η καταγγελία θα μπορούσε να βλάψει τον ίδιο ή την οικογένειά του ή να χειροτερέψει την κατάσταση για το ίδιο το παιδί που θα επιδίωκε να βοηθήσει, ενώ σε ποσοστό 29% δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα ήθελαν να μπλέξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή