Εξαρση ρατσιστικής βίας το 2019

Εξαρση ρατσιστικής βίας το 2019

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό καταγεγραμμένα περιστατικά και εκατόν τέσσερα θύματα ρατσιστικής βίας, έξαρση του ρατσισμού της καθημερινότητας από μεμονωμένους πολίτες και αύξηση των επιθέσεων εις βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων συνοψίζουν τον απολογισμό του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας για το 2019. Μπορεί ο συνολικός αριθμός να είναι κατά τι χαμηλότερος από εκείνον του 2018 (117 περιστατικά και τα 130 θύματα), ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους προβληματίζουν το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας. Εξ αυτών, 51 αφορούν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, αλλά και αλληλέγγυους και δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Δύο περιπτώσεις αφορούσαν Ελληνες πολίτες λόγω αλλοδαπότητας ή εθνοτικής καταγωγής, ενώ σε τρία περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί και μουσουλμανικοί ιεροί ή συμβολικοί χώροι. Κατά δήλωση των θυμάτων, οι δράστες ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα Ελληνες

(80 περιστατικά).

Σημαντικός αριθμός των επιθέσεων είχε ως συνέπεια σωματικές βλάβες και άλλα σοβαρά αδικήματα, όπως μία ανθρωποκτονία, δύο βιασμούς, τρία περιστατικά ασέλγειας και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας κ.ά. Μάλιστα, οι θύτες φαίνεται να επιδιώκουν να αφήσουν ορατά σημάδια των επιθέσεών τους εν είδει «μηνύματος» προς την υπόλοιπη κοινότητα, στην οποία ανήκουν τα θύματα.

Συνεχίζονται μεν οι επιθέσεις από οργανωμένες ομάδες αλλά αυξάνονται τα βίαια περιστατικά με δράστες μεμονωμένα άτομα. Σταθερά υψηλά παραμένουν τα συμβάντα με την εμπλοκή ένστολων και δημόσιων λειτουργών, τα οποία ενισχύουν τον θεσμικό ρατσισμό.

Εξαρση παρατηρείται στις επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Σε αντίθεση με τα 27 περιστατικά το 2018, το 2019 αυτά έφτασαν τις 44 περιπτώσεις-ΛΟΑΤΚΙ άτομα και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω σύνδεσής τους με εκείνα. Σε 27 περιπτώσεις στοχοποιήθηκαν περισσότερα από ένα άτομα, ενώ σε 52 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα. Την αύξηση των επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, παρά τη νομική τους κατοχύρωση, επισήμανε στη διαδικτυακή συζήτηση ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Ενδεχομένως τώρα έχοντας πλέον αποκτήσει ορατότητα, νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να προχωρήσουν σε καταγγελία» ανέφερε μια πιθανή ερμηνεία ο κ. Ιωαννίδης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή