Ιατρική: Διευθυντές διά της πλαγίας οδού

Ιατρική: Διευθυντές διά της πλαγίας οδού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανεπιστημιακοί γιατροί επιχειρούν να παρακάμψουν διά της πλαγίας οδού τροπολογία που η Βουλή ψήφισε προ εβδομάδας και αφορά τους ίδιους. Ειδικότερα, στον νόμο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, ορίζεται ότι όσοι καθηγητές Ιατρικής επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για διευθυντές πανεπιστημιακών κλινικών πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία τριετία επαγγελματικού βίου μπροστά τους, καθώς η θητεία της θέσης είναι τριετής. Κατά την ψήφιση της νέας ρύθμισης η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε την προηγούμενη ρύθμιση «φωτογραφική». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «ήταν μια τροπολογία που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2019 και ενώ προβλεπόταν για όλα τα αντίστοιχα όργανα του πανεπιστημίου (π.χ. κλινικές εργαστηρίων) να μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο όσοι έχουν περιθώριο θητείας, ειδικά για τις πανεπιστημιακές κλινικές όλως τυχαίως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει μια φωτογραφική τροπολογία και ξεχωριστή ρύθμιση. Εμείς, με τη νέα ρύθμιση, καθιστούμε ομοιόμορφη τη σχετική διαδικασία».

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι καθηγητές ιατρικών σχολών, που είναι και διευθυντές πανεπιστημιακών κλινικών, οι οποίοι δεν θα μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση όταν θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα τριετής θητεία τους (διότι τότε θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στην τριετία), σκέφτονται να παραιτηθούν τώρα που έχουν τα χρονικά περιθώρια για να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Ουσιαστικά, προτίθενται να παρακάμψουν διά της πλαγίας οδού την τροπολογία. Αυτό έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις σε εκείνους τους καθηγητές που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής.

Από την άλλη, πριν από την ψήφιση της τροπολογίας την περασμένη Πέμπτη, εννέα καθηγητές Ιατρικής και διευθυντές πανεπιστημιακών κλινικών (Ζακυνθινός Σπυρίδων, Ζωγράφος Γεώργιος, Κουλούρης Νικόλαος, Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος, Κωστοπαναγιώτου-Γερολουκά Γεωργία, Μπούμπας Δημήτριος, Παπίρης Σπυρίδων, Ρηγόπουλος Δημήτριος, Τούσουλης Δημήτριος), σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφεραν ότι «η τροπολογία θα μπορούσε να έχει εφαρμογή για κάποιον ο οποίος θέλει να γίνει διευθυντής για πρώτη φορά και του υπολείπονται λιγότερα από τρία χρόνια υπηρεσίας πριν από τη συνταξιοδότηση. Για αυτούς όμως που με επιτυχία και επί σειράν ετών διευθύνουν και εκλέγονται ως διευθυντές, η στέρηση του δικαιώματος να υποβάλουν υποψηφιότητα έως ότου ολοκληρώσουν τη θητεία τους είναι ακαδημαϊκά αδιανόητη, διαταράσσοντας την ιεραρχία του πανεπιστημίου, αλλά και αποδυναμώνοντάς το πρώιμα από τα πλέον έμπειρα μέλη ΔΕΠ». Η τροπολογία πάντως ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή