ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aκόμα και σε μοναστήρια και εκκλησίες αναζητούσε πελάτες ο ψευτογιατρός

akoma-kai-se-monastiria-kai-ekklisies-anazitoyse-pelates-o-pseytogiatros-2383622

Για τρεις θανάτους καρκινοπαθών, τους οποίους έπεισε να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή τους και να δοκιμάσουν εναλλακτικές «θεραπείες», κατηγορείται 47χρονος ψευτογιατρός. Συνελήφθη χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής έπειτα από πολύμηνη έρευνα. Εκτιμάται ότι την τελευταία διετία είχε εξαπατήσει τουλάχιστον 45 ασθενείς. Αυτό προέκυψε από έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας, όπου ο 47χρονος δήλωνε παρουσία με την ιδιότητα του θεράποντος ιατρού.

Στα θύματά του συγκαταλέγονται και οι οικογένειες δύο παιδιών 14 και 16 ετών που έπασχαν από καρκίνο στον εγκέφαλο και ένας 76χρονος. Και οι τρεις ασθενείς σταμάτησαν τη θεραπεία που ακολουθούσαν προκειμένου να λάβουν αγωγή με άγνωστου περιεχομένου σκευάσματα. Λίγο καιρό αργότερα κατέληξαν συνεπεία της ασθένειάς τους.

Ο κατηγορούμενος δήλωνε νευροχειρουργός, ερευνητής ιατρικού κέντρου στην Ελβετία, με εξειδίκευση στην παιδοχειρουργική. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εντόπιζε τα θύματά του σε διαγνωστικά κέντρα ή ακόμα και σε μοναστήρια και εκκλησίες όπου προσέτρεχαν οι ασθενείς σε αναζήτηση δύναμης και ελπίδας. Για να ενισχύσει το κοινωνικό και επαγγελματικό του προφίλ δήλωνε στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού με διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό και πνευματικό κόσμο. Επειθε τα θύματά του να διακόψουν τις θεραπείες που ακολουθούσαν για την αντιμετώπιση σοβαρών ή και ανίατων ασθενειών και τους χορηγούσε δήθεν εξελιγμένα φάρμακα, με ουσίες άγνωστης προέλευσης. Τα 65 μπουκάλια που βρέθηκαν στο σπίτι του στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου, στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για χημική ανάλυση. Σύμφωνα πάντως με την ΕΛ.ΑΣ., ορισμένα σκευάσματα περιείχαν κάνναβη μεταξύ των δραστικών ουσιών.

Οι αστυνομικοί υπολογίζουν ότι απαιτούσε χρήματα της τάξεως των 10.000 ευρώ από κάθε θύμα, ενώ σε μία περίπτωση διαπιστώθηκε ότι εξαπάτησε ασθενή αποσπώντας του 15.000 ευρώ. Ο συλληφθείς στο παρελθόν, παριστάνοντας τον έμπορο δορυφορικών συστημάτων, είχε υπεξαιρέσει από πασίγνωστο επιχειρηματία το ιλιγγιώδες ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ! Η δίκη του για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για χθες, ωστόσο, για λόγους ανεξάρτητους με τη σύλληψή του, αναβλήθηκε.

Μηνυτήριες αναφορές εις βάρος του έχουν υποβάλει και οι οικογένειες των δύο ανήλικων (η μία βρίσκεται στην Κω και η άλλη στις Σέρρες) που έπασχαν από καρκίνο στον εγκέφαλο και κατέληξαν έχοντας πρώτα διακόψει τη θεραπεία τους. Από τις δύο οικογένειες όπως επίσης και από την οικογένεια του 76χρονου από την Αθήνα που επίσης κατέληξε, ο κατηγορούμενος φέρεται να απέσπασε 58.000 ευρώ.

Η αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει ως συνεργούς του 47χρονου ακόμα τρία άτομα. Μεταξύ αυτών δύο γιατρούς. Στο σπίτι του συλληφθέντος, που συστηνόταν με το ψεύτικο όνομα «Νίκος Κόντος», βρέθηκαν δύο αεροβόλα, δύο μαχαίρια, χειρόγραφες σημειώσεις, CD με εξετάσεις ασθενών κ.ά. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία, απάτη, διακίνηση ναρκωτικών και αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος και πρόκειται να απολογηθεί στον ανακριτή τη Δευτέρα. Κατά το στάδιο της προανάκρισης τήρησε αρνητική στάση αρνούμενος τις κατηγορίες.