Τα νέα γραμματόσημα «Επέτειοι – Γεγονότα» και ο φιλοτελισμός σήμερα

Τα νέα γραμματόσημα «Επέτειοι – Γεγονότα» και ο φιλοτελισμός σήμερα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που πιάνω στα χέρια μου μια νέα σειρά γραμματοσήμων αναρωτιέμαι πόσοι φιλοτελιστές έχουν απομείνει ή έστω αν υπάρχουν νέοι που αγαπούν το γραμματόσημο. Παρά τη μείωση της ιδιωτικής αλληλογραφίας διεθνώς, τα γραμματόσημα είναι αναγκαιότητα και κομμάτι του εθνικού καθρέφτη στον κόσμο. Τα ΕΛΤΑ άργησαν εφέτος να βγάλουν την πρώτη σειρά, αλλά κυκλοφόρησαν ήδη τρεις καλές σειρές, όλες σε ικανοποιητικό αισθητικό επίπεδο. Είναι, ίσως, άδικο να συγκρίνουμε την παραγωγή των τελευταίων δεκαετιών με τις χρυσές δεκαετίες μετά τον πόλεμο, όταν η Ελλάδα ήταν ονομαστή στους φιλοτελικούς κύκλους για την υψηλή αισθητική και εκτύπωση. Τα γραμματόσημα, π.χ., του Τάσσου είναι αξεπέραστα.

Τα νέα γραμματόσημα «Επέτειοι – Γεγονότα» και ο φιλοτελισμός σήμερα-1

Το κτίριο που στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, στα Χανιά, το οποίο συμπληρώνει 100 έτη από την ίδρυσή του.

Εστω και έτσι, υπάρχουν νεότερες σειρές ικανοποιητικές, όπως και ορισμένες που δεν θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί. Διότι τα γραμματόσημα θα μείνουν στην Ιστορία ως καθρέφτης της στα χρόνια που θα έρθουν, οπότε η ευθύνη είναι μεγάλη. Εφέτος, οι τρεις πρώτες σειρές είναι ικανοποιητικές, χωρίς να είναι κάτι ξεχωριστό. Αλλά αν σκεφτεί κανείς τι έχουμε δει από τη δεκαετία του 1980 και μετά, «πάλι καλά» να λέμε. Θα σταθώ στην τρίτη σειρά, που ανήκει στον κύκλο «Επέτειοι – Γεγονότα» (μέρος Α΄) και κυκλοφόρησε στις 21 Μαΐου, με τέσσερις αξίες, σε σχεδιασμό και προσαρμογή της Θεανώς Βενιέρη. Οι σειρές υπό την ομπρέλα «Επέτειοι – Γεγονότα» υιοθετήθηκαν μετά τη Μεταπολίτευση και συνεχίζουν με περιοδικότητα, γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα αιτήματα που κατακλύζουν τα ΕΛΤΑ. Ετσι, όμως, δεν γίνεται φιλοτελική πολιτική, γι’ αυτό και οι σειρές αυτές δεν ενδιαφέρουν καθόλου το διεθνές κοινό, καθώς δεν έχουν θεματικό προσδιορισμό. Αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές από ανθρώπους που γνωρίζουν τον φιλοτελισμό, αλλά φυσικά, ποτέ δεν εισακούονται. Από τη Μεταπολίτευση και μετά, ορισμένες σειρές βγαίνουν απλώς για να ικανοποιούν αιτήματα συλλόγων, φορέων, ιδιωτών, πολλά από τα οποία είναι αξιόλογα, αλλά ο φιλοτελισμός είναι άλλο πράγμα. Τουλάχιστον ας υπάρχει ειδικό εικαστικό ενδιαφέρον στον σχεδιασμό.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα σειρά «Επέτειοι – Γεγονότα» είναι συμπαθής και έχει αξιόλογες αναφορές. Σχεδιαστικώς είναι απλώς ικανοποιητική. Εκτυπωτικώς, ακολουθεί την πεπατημένη των τελευταίων ετών. Δηλαδή συμβατική κατάσταση, που δείχνει καλύτερη λόγω των εργαλείων της τεχνολογίας. Σημειώνουμε, πάντως, ότι τιμώνται φορείς που συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, με αφορμή την επέτειο των 100 ή 50 ετών από την ίδρυσή τους. Είναι το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (υπηρεσία των ΓΑΚ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Περνούν και αυτά στη φιλοτελική ιστορία της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή