Βασ. Γιαννόπουλος: Ηξερε πολλά, μιλούσε λίγο

Βασ. Γιαννόπουλος: Ηξερε πολλά, μιλούσε λίγο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βασίλης Γιαννόπουλος ήταν ένας εξαιρετικός αξιωματικός, ο οποίος ανήκε στη μικρή ομάδα συμπατριωτών μας που επάξια μπορούν να χαρακτηριστούν κομμάτι της ραχοκοκαλιάς του ελληνικού κράτους. Ο Γιαννόπουλος είχε περάσει από καίριες θέσεις: Υπηρέτησε ως διευθυντής Ανάλυσης Πληροφοριών στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και διευθυντής Πληροφοριών στο ΓΕΕΘΑ. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, μετριοπαθής, απεχθανόταν τα μυθεύματα που συχνά συνοδεύουν τη φήμη ανθρώπων που έχουν περάσει από ανάλογα πόστα.

Είχα την τύχη να τον συναντήσω σε ένα ρεπορτάζ που είχα κάνει για την εκπομπή «Φάκελοι» με αντικείμενο την τύχη των Ελλήνων αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Δεν ήταν εύκολο να τον «ξεκλειδώσει» κανείς, αλλά σιγά σιγά, με σεμνότητα και χωρίς πολλές περιστροφές, διηγήθηκε τις πολλές αποστολές που είχε οργανώσει για να βεβαιωθεί ότι δεν είχε μείνει κανένας αγνοούμενος ζωντανός. Με το ίδιο στυλ αποδόμησε, βέβαια, και όλες τις ανοησίες που είχαν κατά καιρούς δημοσιευθεί για το ίδιο θέμα. Είχα την εντύπωση από την πρώτη στιγμή ότι απέναντί μου βρισκόταν ένας έντιμος, στέρεος άνθρωπος, που ήξερε πολλά και μιλούσε λίγο.

Ο Γιαννόπουλος απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 74 ετών. Η ελληνική πολιτεία είχε, ευτυχώς, προλάβει να τον τιμήσει για την προσφορά του στην πατρίδα. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για τις επόμενες γενιές όσων θα επωμιστούν τον ρόλο της ραχοκοκαλιάς του ελληνικού κράτους.

Δείτε τι είχε πει αποκλειστικά στην εκπομπή «Φάκελοι» για τους Ελληνες αγνοουμένους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή