Προς νέα προσφυγή για τη ρύπανση στη Δραπετσώνα

Προς νέα προσφυγή για τη ρύπανση στη Δραπετσώνα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκαταρκτική εξέταση για τη δυσοσμία στην περιοχή της Δραπετσώνας διέταξε η Εισαγγελία Πειραιά. Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας υποστηρίζει ότι μπορεί πλέον να αποδείξει μέσα από δύο διαφορετικές μελέτες του «Δημόκριτου» και του Αστεροσκοπείου Αθηνών ότι η ρύπανση προέρχεται από τις εγκαταστάσεις εταιρείας πετρελαιοειδών στην περιοχή και προανήγγειλε νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και πάλι πολλές διαμαρτυρίες στη Δραπετσώνα, για την έντονη δυσοσμία που καλύπτει ανά τακτά διαστήματα την πόλη. Το ζήτημα δεν είναι νέο. «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε συχνά φαινόμενα δυσοσμίας. Δεν είναι απλά μια δυσάρεστη μυρωδιά. Προκαλεί τσούξιμο στα μάτια, στον λαιμό. Δεν ξέρουμε τι αναπνέουμε, τι βλάβες αυτό προκαλεί», λέει ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος. «Φωνάζουμε εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούν οι βιομηχανίες να βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό. Κανείς δεν μας ακούει».

Ολα αυτά τα χρόνια ο δήμος δεν έμεινε απαθής. Επεισε την Περιφέρεια Αττικής να αναθέσει στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» την πραγματοποίηση μετρήσεων στην περιοχή, ενώ αγόρασε δικά του μηχανήματα, τις μετρήσεις των οποίων επεξεργάζεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. «Και οι δύο μελέτες αποδεικνύουν αυτό που όλοι γνωρίζαμε, όσον αφορά την προέλευση των ρύπων. Είναι ρύποι που συνδέονται με την επεξεργασία πετρελαιοειδών. Δεν έχουμε ανάγκη νέων μετρήσεων, ανάγκη να γίνει κάτι έχουμε», εκτιμά ο κ. Βρεττάκος. Σύμφωνα με τον δήμο, η πολιτεία πρέπει να δρομολογήσει τη μετεγκατάσταση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε οικιστική περιοχή και επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν απέδωσαν. Οι μεν Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κλήθηκαν αδίκως, καθώς δεν διαθέτουν εξοπλισμό για μετρήσεις τέτοιου είδους (παραταύτα… δόθηκε εντολή από το υπουργείο να επισκεφθούν την περιοχή). Οι υπόλοιποι έλεγχοι που έχουν γίνει στην εταιρεία πετρελαιοειδών δεν έχουν διαπιστώσει κάτι παράνομο. «Εγώ νιώθω πως το κράτος μάς εμπαίζει», λέει ο κ. Βρεττάκος. «Δεν μπορεί να πνίγεται η πόλη, να κλείνουμε σχολεία και να μην υπάρχει πρόβλημα. Τις ημέρες αυτές περιμένουμε τα τελικά παραδοτέα τόσο από το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” όσο και από το Αστεροσκοπείο Αθηνών με τα οποία επιβεβαιώνονται το είδος και η προέλευση των ρύπων. Φυσικά θα τα καταθέσουμε στη Δικαιοσύνη κι ελπίζουμε αυτή τη φορά να δούμε ανταπόκριση». Πάντως, μετά τις διαστάσεις που έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίες από την περιοχή, το υπουργείο Ανάπτυξης διέταξε τον έλεγχο του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας (καθώς έχει επιδοτηθεί) και αν η λειτουργία του είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή