Μεταναστευτικό: ΕΣΤΙΑ με αλλαγές στην υλοποίηση

Μεταναστευτικό: ΕΣΤΙΑ με αλλαγές στην υλοποίηση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ που αφορά τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα σε όλη τη χώρα, παρά τις φήμες ότι επρόκειτο να καταργηθεί. Ωστόσο, ο τρόπος υλοποίησης θα αλλάξει πλήρως, με στόχο τη μείωση του κόστους, καθώς η αρμοδιότητα σταδιακά έως το τέλος του χρόνου θα περάσει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Υπενθυμίζεται ότι από το 2016 το ΕΣΤΙΑ διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με εταίρους ΜΚΟ και δήμους. Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και οι δράσεις διερμηνείας και παροχής χρηματικού βοηθήματος. Υπεγράφη η σχετική σύμβαση με ανάδοχο εταιρεία, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για τις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την αποσυμφόρηση των νησιών. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά, εκτός από εισιτήρια, απαιτείται και η δημιουργία επιπλέον θέσεων σε δομές στέγασης.

Διερμηνείς

Το υπουργείο Μετανάστευσης, επίσης, υπέγραψε σύμβαση για παροχή υπηρεσιών διερμηνείας. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο οι ελλείψεις σε διερμηνείς μπλόκαραν πολλές διαδικασίες, κυρίως στα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών) των νησιών.

Το νέο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ έχει συνολικό προϋπολογισμό, σύμφωνα πάντα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, 91,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά περιοχές που δεν φιλοξενούν εντός των διοικητικών ορίων τους Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Περιοχή του Εβρου και Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω), ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2021. Ηδη ανακοινώθηκε η προκήρυξη για το ποσό των 20,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις για τη μίσθωση διαμερισμάτων, αλλά και κτιρίων. Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι περιφέρειες και δήμοι, καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, διεθνείς οργανισμοί, σωματεία, αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύματα, ειδικώς αναγνωρισμένοι φορείς (με ειδική νομοθετική ρύθμιση), παραρτήματα διεθνών οργανώσεων και αλλοδαπών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).

Στις επιλέξιμες δαπάνες εντάσσονται ενοίκια και λογαριασμοί καθώς και διοικητικό κόστος, ωστόσο επειδή οι τιμές που προβλέπονται ανά μονάδα είναι μειωμένες σε σχέση με όσα προβλέπονταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, οι παροχές προς τους ωφελυμένους (αιτούντες άσυλο) αναμένεται να είναι περιορισμένες. Το υπουργείο εκτιμά ότι μόνο στην Αττική θα υπάρχει εξοικονόμηση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως από την εφαρμογή του νέου προγράμματος, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς προκύπτει το συγκεκριμένο νούμερο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή