ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταναστευτικό: Μνημόνιο συνεργασίας για τα ασυνόδευτα

metanasteytiko-mnimonio-synergasias-gia-ta-asynodeyta-2383834

Δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και παροχή τεχνογνωσίας για το πρόγραμμα Επιτροπείας θα παρέχει η Ολλανδία στην Ελλάδα στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τη μετανάστευση. Με την υπογραφείσα συμφωνία ενδυναμώνεται η συνεργασία στον τομέα του Ασύλου και της Μετανάστευσης με ένα τριετές πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυναμικότητας των αρμόδιων ελληνικών αρχών στην Επιτροπεία. Η χρηματοδότηση αναμένεται να φτάσει τα 4 εκατ. ευρώ. Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων κοριτσιών που βρίσκεται στο Ιλιον. Στη δομή φιλοξενούνται 24 κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών από την Ασία και την Αφρική.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 5.500 ασυνόδευτα ανήλικα εκ των οποίων μόνο το 1/3 σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιείται προσπάθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση προγράμματος μεταφοράς 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής αρκετές χώρες έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ έχουν ήδη παρά τις δυσχέρειες λόγω COVID-19 πραγματοποιηθεί δύο πτήσεις μία προς Λουξεμβούργο και μία προς Γερμανία με 12 και 49 ασυνόδευτα αντίστοιχα.

Η συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – Ολλανδίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων α) την κατασκευή ασφαλών δομών φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 48 θέσεων, για την ειδική υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο και β) την υποστήριξη του συστήματος Επιτροπείας, προκειμένου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία ή να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Ο καθορισμός επιτρόπου, ατόμου δηλαδή που θα είναι υπεύθυνος από την πλευρά του κράτους για τη στήριξη, την καθοδήγηση και την παρακολούθηση της κατάστασης του ανήλικου κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ελλάδα αποτελεί αναγκαία ευρωπαϊκή πρακτική, ωστόσο εδώ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει δυνατόν να εφαρμοστεί ευρέως μέχρι στιγμής.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Ankie Broekers – Knol.