Οι Ελληνες κάπνισαν 3,4 δισ. παράνομα τσιγάρα μέσα στο 2019

Οι Ελληνες κάπνισαν 3,4 δισ. παράνομα τσιγάρα μέσα στο 2019

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία αρνητική πρωτιά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατέχει η χώρα μας, που αφορά εν προκειμένω την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων. Σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση της KPMG, η χώρα μας εξακολούθησε, το 2019, να εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., παρότι σε σύγκριση με το 2018 η αυξητική τάση δείχνει να αντιστρέφεται. Το 2019 η παράνομη αγορά καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 22,4% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, μέγεθος που μεταφράζεται σε απώλειες για τα κρατικά ταμεία ύψους 610 εκατ. ευρώ το 2019 (σε σχέση με 690 εκατ. ευρώ το 2018).

Στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. που ανέρχεται σε 1,5 δισ. τσιγάρα, με την πεντάδα των χωρών που εμφανίζουν τις… καλύτερες επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα να συμπληρώνουν η Λιθουανία (17,7%), η Ιρλανδία (17,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,6%) και η Κύπρος (14,3%). Σε επίπεδο Ε.Ε., η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων διαμορφώθηκε το 2019 σε 38,9 δισ., αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,9% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, προκαλώντας «τρύπα» 9,5 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά ταμεία. Σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, ο όγκος των παραποιημένων τσιγάρων αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ενώ πέρυσι διαμορφώθηκε σε 7,6 δισ. από 3,7 δισ. το 2014.

Οπως επισημαίνει, αναφερόμενος στην έκθεση της KPMG, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος» Χρήστος Χαρπαντίδης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των παράνομων τσιγάρων, οι επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων αφορούν όχι μόνο τα δημόσια έσοδα, αλλά και τη δημόσια υγεία.

«Οι επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων δεν είναι μόνο οικονομικές. Πληρώνουμε όλοι και το κοινωνικό κόστος. Παράλληλα, αποτελεί κοινή πεποίθηση πως τα έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης εγκληματικών δικτύων και οργανώσεων. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης, διαρκούς απειλής που στην Ελλάδα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Η “Παπαστράτος” συνεχίζει να πρωτοστατεί στη μάχη κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων έχοντας επενδύσει περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ σε δράσεις υποστήριξης των διωκτικών αρχών και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Οφείλουμε να σταθούμε συντεταγμένα απέναντι στην απειλή, να συστρατεύσουμε δυνάμεις με σχέδιο και κυρίως μέσα από τη σύμπραξη πολιτείας, επιχειρήσεων του κλάδου και κοινωνίας».

«Η συνεχιζόμενη μείωση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην Ε.Ε. είναι μια θετική εξέλιξη και αναδεικνύει τη σημασία του ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας, της αυστηρής επιβολής του νόμου και της συνεργασίας για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος», δηλώνει ο Alvise Giustiniani, αντιπρόεδρος της Philip Morris International, για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου. «Το πρώτο σύστημα ιχνηλασιμότητας που εφαρμόστηκε από πέρυσι σε ολόκληρη την Ε.Ε., βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επιβολή του νόμου», όπως υπογραμμίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή