Οχι μόνο ήλιος και θάλασσα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Πλάκα ήταν έρημη, πολλά μαγαζιά παραμένουν κλειστά, ένα ζευγάρι ξένων επισκεπτών γύρω στα 25-30 εμφανίστηκε να περπατάει χεράκι-χεράκι και η χαρά μου ήταν τόσο μεγάλη όταν τους είδα που συγκρατήθηκα να μην τους πιάσω συζήτηση, «καλώς ορίσατε», «πώς είστε», «πώς από δω», θα με περνούσαν για τρελή…

Μοιάζει τόσο παράξενη η πόλη χωρίς τουρίστες, η Ακρόπολη χωρίς τουρίστες, η Αρχαία Αγορά, το Μοναστηράκι, το Θησείο. Πού πήγαν όλοι, πότε θα έρθουν να ζωντανέψει η Αθήνα, να ξαναγίνει Βαβέλ, ν’ ακούμε κινεζικά, ιταλικά, γαλλικά, ρωσικά και μπουζουκάκι τα βράδια στα στενά της Πλάκας, να βλέπουμε τους Αμερικανούς να καταβροχθίζουν λαίμαργα το greek souvlaki.

Στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη, ένας ξένος δημοσιογράφος του είπε «δυσκολεύομαι να σας παρακολουθήσω με όλα αυτά που συμβαίνουν πίσω σας». Τι συνέβαινε στο φόντο; Ενα μαγικό, μοναδικό, συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα. Το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης που έγινε το ιδανικό σκηνικό για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, για να πούμε σε όλους, ελάτε, είστε καλοδεχούμενοι. Ελάτε για διακοπές στην Ελλάδα.

Ολοι γνωρίζουμε πλέον ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό, πρωτόγνωρο, έχουμε καταλάβει ότι υπακούει σε άλλους κανόνες και ρυθμούς. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνο το καλοκαίρι, ο ήλιος, η θάλασσα. Είναι πολλά ακόμη. Είναι τα μοναστήρια, τα βουνά, ο πολιτισμός, η γαστρονομία, τα οινοποιεία, σημαντικές ψηφίδες της ταυτότητάς μας που πρέπει να αναδειχθεί σε όλες τις πτυχές της γιατί μπορεί να κάνει τη χώρα τουριστικό προορισμό σε όλη τη διάρκεια του έτους, σε όλες τις εποχές.

Η επένδυση σε ένα προϊόν, εν προκειμένω το τουριστικό, πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. Να έχει δικλίδες ασφαλείας. Αν κάτι δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, ίσως κάτι άλλο ισορροπήσει τη χασούρα. Τα νέα για την καλοκαιρινή κίνηση δεν είναι απολύτως καθαρά για την ώρα, όμως οι παράγοντες της αγοράς γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν τα νησιά δουλέψουν –οι τουρίστες ίσως προτιμήσουν απευθείας πτήσεις για Ρόδο ή για Κρήτη ώστε να περιοριστούν οι πολλές μετακινήσεις–, η Αθήνα μάλλον θα πρέπει να θεωρεί το φετινό καλοκαίρι χαμένο. Η Αθήνα όμως παραμένει όμορφη και συναρπαστική όλες τις εποχές του χρόνου. Κι αυτό της το πρόσωπο πρέπει να προβληθεί τώρα περισσότερο από ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή