Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Παραμυθιά μετά τα 7 κρούσματα

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Παραμυθιά μετά τα 7 κρούσματα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Παραμυθιά Θεσπρωτίας να είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη χώρα, ο κορωνοϊός ωστόσο δεν την ξέχασε. Συναγερμός έχει σημάνει ήδη από το Σάββατο στην κωμόπολη των 3.000 κατοίκων, που ανήκει στον Δήμο Σουλίου. Τα κακά μαντάτα μαθεύτηκαν γρήγορα, όταν δύο αδελφές, 52 και 59 ετών, διαγνώστηκαν θετικές στον νέο κορωνοϊό. «Είχαν μεταβεί μαζί στο νοσοκομείο, επειδή η 52χρονη, που είναι άτομο με κινητικά προβλήματα, είχε αρρωστήσει», διηγείται στην «Κ» ο δήμαρχος Σουλίου, Γιάννης Καραγιάννης, «εν συνεχεία, έκαναν τεστ σε άτομα του περιβάλλοντός τους με συνέπεια να έχουμε εν συνόλω επτά ασθενείς από δύο οικογένειες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, δύο μάλιστα εκ των ασθενών το περνούν με ήπια συμπτώματα. Ο ίδιος, ωστόσο, προέβη μέσα στο Σαββατοκύριακο σε δύο απολυμάνσεις στο Κέντρο Υγείας, μία στο Λύκειο, όπου μαθητές δίνουν Πανελλαδικές, μία ακόμη τη Δευτέρα σε κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα και στάσεις λεωφορείων). Με σχετική απόφαση κλειστά έμειναν τη Δευτέρα νηπιαγωγεία και δημοτικά. Από χθες στην περιοχή έχει μεταβεί και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που έλαβε σαράντα δείγματα, κυρίως από τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας, ενώ συνεχίζει και σήμερα Τρίτη την ιχνηλάτηση και τη δειγματοληψία από εργαζομένους σε φορείς που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Αναμένεται, δε, να προσέλθει και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. «Ζητήσαμε να προσέλθουν και άλλα κλιμάκια, ώστε να ελεγχθούν και οι γειτονικές κοινότητες», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, «έχουμε ήδη λάβει και τοποθετήσει έξω από το Κέντρο Υγείας σκηνή, όπου θα υποδέχονται οι γιατροί τα ύποπτα περιστατικά, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να κάνουμε συνεχώς απολυμάνσεις». Τον… Δούρειο Ιππο που έφερε τον ιό στην Παραμυθιά ο δήμαρχος δεν μπορεί να υποψιαστεί, καθώς θεωρεί ότι οι κάτοικοι υπήρξαν εξόχως προσεκτικοί για όσο διάστημα ίσχυε η καραντίνα. Ωστόσο, η περιοχή έστειλε, ως γνωστόν, πολλούς Ελληνες εργάτες στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60. Οι άνθρωποι αυτοί, ως επί το πλείστον συνταξιούχοι σήμερα, μοιράζονται τη ζωή τους μεταξύ των δύο χωρών. «Εχουν ελάχιστοι έως τώρα έρθει, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, που ξεκίνησαν οι πτήσεις από εξωτερικό», σπεύδει να διευκρινίσει ο κ. Καραγιάννης, που κάνει λόγο για μόλις δέκα οικογένειες, δηλαδή περίπου τριάντα άτομα. «Ολοι ελέγχονται και τηρούν την καραντίνα των επτά ημερών», καταλήγει ο ίδιος, που δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση της κατάστασης.

Τα χθεσινά, νέα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ανέρχονται στα είκοσι ένα με ποικίλη γεωγραφική κατανομή – εξ αυτών εννέα προέρχονται από την Ξάνθη, πέντε από τη Θεσπρωτία, πέντε είναι «εισαγόμενα», ένα από την Αθήνα και ένα από την Εδεσσα. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ διασωληνωμένα νοσηλεύονται οκτώ άτομα. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι με μέση ηλικία των αποθανόντων τα 76 έτη.

Στο μεταξύ, αναστάτωση δημιουργήθηκε για άλλη μια φορά στην ακριτική Ξάνθη με την πλειάδα κρουσμάτων, καθώς μια μαθήτρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, πραγματοποιώντας προεγχειρητικό έλεγχο σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, όπου είχε μεταβεί από τις 11 Ιουνίου, βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό. Το νέο έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην οικογένεια, καθώς η μαθήτρια ήταν ασυμπτωματική. Τώρα γίνεται ενδελεχής ιχνηλάτηση των επαφών της. Το σχολείο, ωστόσο, θα παρέμενε ανοιχτό, εκτός από την τάξη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή