Αίτημα χρηματοδότησης των ΚΥΤ

Αίτημα χρηματοδότησης των ΚΥΤ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ζητεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να κατασκευαστούν σε Κω, Λέρο και Σάμο τα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) για τους μετανάστες που φθάνουν στα νησιά.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του προς τη γενική διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης (στις 19 Ιουνίου), ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ζητεί την ένταξη του έργου της κατασκευής των τριών ΚΥΤ, ύψους 132.680.000 ευρώ, στο εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Στο εν λόγω έγγραφο τονίζεται ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση αίτημα χρηματοδότησης μέσω των έκτακτων κονδυλίων του AMIF (Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund), ωστόσο, όπως προκύπτει, προς το παρόν το έργο δεν έχει λάβει έγκριση. «Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης του ανωτέρω αιτήματος χρηματοδότησης, προτείνεται η προσωρινή ένταξη του έργου στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ προκειμένου να εκκινήσει άμεσα η κατασκευή της δομής. Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης μέσω της Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund, το εν λόγω ταμείο θα καλύψει τις δαπάνες του έργου». Υπάρχει επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η πιθανότητα να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κάποια έργα τα οποία εντάσσονται στο «Μεταναστευτικό πρόγραμμα» του υπουργείου –μεταξύ των οποίων και η κατασκευή των ΚΥΤ–, αλλά ακόμα δεν υπάρχει σχετική έγκριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο αναφέρεται στο έγγραφό του σε «μεταναστευτική κρίση» και «αυξημένες μεταναστευτικές ροές», την ίδια στιγμή που τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι ροές προς τα νησιά είναι σχεδόν μηδενικές. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο υπουργός Νότης Μηταράκης, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 9 Ιουνίου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εχουμε μηδενικές αφίξεις τούς τελευταίους μήνες, με εξαίρεση ελάχιστες αφίξεις στη Λέσβο. Συνολικά, πάνω από 90% είναι η μείωση των αφίξεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019».

Μία εβδομάδα νωρίτερα από το αίτημα χρηματοδότησης των ΚΥΤ, και συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε ζητήσει 19.128.908 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, ζητούσε την ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του έργου που αφορούσε «Σχεδιασμό, υλοποίηση, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος ελέγχου πρόσβασης και παρακολούθησης παροχών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας». Πρόκειται για το σύστημα ηλεκτρονικών καρτών, το οποίο –παρότι ακόμα δεν έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή του– το υπουργείο Μετανάστευσης ήδη από τις 11 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει για 27.000 αιτούντες άσυλο από 1ης Οκτωβρίου. «Οι κάρτες αυτές θα εκδίδονται με ευθύνη των διοικητών των δομών φιλοξενίας και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και θα χρησιμοποιούνται συγχρόνως και για την πρόσβαση των αιτούντων σε δομές φιλοξενίας και σε προσφερόμενες υπηρεσίες του υπουργείου», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή