«Πόλεμος» ελέγχων και καταγγελιών στην Ανάφη

«Πόλεμος» ελέγχων και καταγγελιών στην Ανάφη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρούκουνας είναι ίσως η διασημότερη παραλία της Ανάφης. Η πρόσβαση σε αυτή έχει τα τελευταία χρόνια πυροδοτήσει έναν μικρό πόλεμο στο νησί, που ξεκίνησε με τη διάνοιξη δρόμου δίπλα στο ρέμα που οδηγεί στην παραλία, συνεχίστηκε με την υποβολή καταγγελιών και ελέγχους, και έχει πλέον καταλήξει στα δικαστήρια. Ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε το κλείσιμο της υπόθεσης, με την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων από την Περιφέρεια για τα μονοπάτια του νησιού, ενώ ο δήμος υποστηρίζει ότι όλα ξεκίνησαν από μικροσυμφέροντα στην περιοχή.

Το 2016 ο δήμος προχώρησε στον καθαρισμό της βλάστησης δίπλα στο ρέμα, με σκοπό να δημιουργήσει μια δίοδο για οχήματα (όχι όμως των λουομένων, αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση της παραλίας, όπως υποστηρίζει). Ακολούθησαν καταγγελίες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς εθεάθησαν μηχανήματα εκσκαφών, ενώ οι τοπικές αρχές διατάχθηκαν να παύσουν κάθε εργασία στο σημείο που, σημειωτέον, βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura.

Η Περιφερειακή Ενότητα Θήρας διενήργησε έλεγχο και διαπίστωσε ότι ο δρόμος είχε διανοιχθεί με μηχανικά μέσα (παρότι δεν υπήρχε τέτοια άδεια), επιβάλλοντας πρόστιμο στον Δήμο Ανάφης. Ακολούθησε νέος έλεγχος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε την αποκατάσταση του μονοπατιού και την τοποθέτηση μπάρας που θα εμποδίζει την είσοδο οχημάτων, όπερ και εγένετο. Από την πλευρά του ο δήμος υποστήριξε ότι οι καταγγελίες «εξυπηρετούσαν» ιδιοκτήτη παρακείμενης ταβέρνας που διαθέτει ιδιωτική πρόσβαση για τους πελάτες του και δεν επιθυμούσε να διανοιχθεί άλλη πρόσβαση.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος, έπειτα από βροχοπτώσεις των προηγούμενων ετών το διανοιγμένο μονοπάτι γέμισε «νεροφαγώματα», με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Ο Συνήγορος επενέβη εκ νέου προς την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ενός μεγάλου μονοπατιού στο νησί (10,6 χλμ., από τη Χώρα έως τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής και την κορυφή του Καλάμου), το οποίο διέρχεται και από τον Ρούκουνα, ενώ ενέκρινε τον καθαρισμό του ρέματος.

Για τον δήμο πάντως η υπόθεση δεν τελείωσε εκεί: «Προσφύγαμε στο Εφετείο Σύρου για να ακυρωθεί η απόφαση της Περιφέρειας για την επιβολή προστίμου και η υπόθεση δικάζεται αύριο (σ.σ.: σήμερα)», λέει ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος. «Το ρέμα έχει καταπατηθεί από διαφόρους που έκαναν μετά καταγγελίες για να μην πλησιάσει κανείς άλλος τον Ρούκουνα. Δεν θέλαμε να κατεβαίνουν οι λουόμενοι με οχήματα, αλλά να μπορεί να κατέβει ένα απορριμματοφόρο να καθαρίσει. Αποφασίσαμε να αναθέσουμε μελέτη για τη δημιουργία οδικής πρόσβασης σε όλες τις παραλίες στο νησί γιατί η υπόθεση έχει καταντήσει αηδία, ο κάθε ιδιώτης μπορεί να ανοίξει μια δίοδο και να την έχει κλειστή και ο δήμος να μην μπορεί να ανοίξει δρόμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή