Αλμα καινοτομίας για την Ελλάδα την περίοδο 2012-2019

Αλμα καινοτομίας για την Ελλάδα την περίοδο 2012-2019

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άμεση χρηματοδότηση καινοτόμων εταιρειών από ίδια κεφάλαια ξεκινά την επίσημη λειτουργία του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει σε μετοχές νεοσύστατων εταιρειών (από 0,5 έως 15 εκατ. ευρώ ανά καινοτόμο εταιρεία). Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ως σύμβουλος του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) θα διαχειρίζεται εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα μερίδια ιδιοκτησίας της (10% έως 15%).

«Το Ταμείο του ΕΣΚ – το πρώτο του είδους του – θα βοηθήσει τις πιο καινοτόμες νεοσύστατες εταιρείες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να φέρουν γρήγορα τα καινοτόμα προϊόντα τους στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Μέχρι στιγμής ταλέντα και θέσεις εργασίες χάνονταν επειδή, λόγω υψηλού ρίσκου, δεν γίνονταν επενδύσεις σε αυτές τις εταιρείες» αναφέρει στην ανακοίνωση της Κομισιόν η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

«Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις φέρνουν ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, αλλά υπάρχει μια δυσκολία να χρηματοδοτηθούν. Η κρίση του COVID-19 έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα γι’ αυτές τις εταιρείες. Η στήριξή τους θα τις βοηθήσει να κάνουν το επόμενο βήμα» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ίδια ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αμπρουάζ Φαγιόλ.

Από την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του ΕΣΚ, το φθινόπωρο του 2019, συνολικά 102 νεοσύστατες επιχειρήσεις και ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς έντασης τεχνολογίας έχουν προεπιλεγεί για χρηματοδότηση με περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μέχρι τον Νοέμβριο θα επιλεγούν και άλλες, στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας. Από το 2021, στα πλαίσια του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» (2021-2027) θα επενδυθούν σε καινοτόμες εταιρείες μέσω του ΕΣΚ περίπου 10 δισ. ευρώ. Εκτός από τη στήριξη με κεφάλαια, το ΕΣΚ παρέχει στις καινοτόμες εταιρείες βοήθεια σε επίπεδο καθοδήγησης και συνεργειών.

Ελληνικά βήματα μπροστά στην καινοτομία

Βελτιώνονται οι επιδόσεις της Ε.Ε. στην καινοτομία, ξεπερνώντας για δεύτερη χρονιά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία για το 2019, που δείχνουν την ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. μεταξύ άλλων στις καινοτόμες λύσεις αντιμετώπισης του κορωνοϊού, σημειώνοντας ωστόσο ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να μπορεί η Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ηγέτιδες στην καινοτομία χώρες  (Νότια Κορέα, Αυστραλία, Ιαπωνία).

Ενα μικρό μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται και στην Ελλάδα, η οποία  συμπεριλαμβάνεται στις χώρες (Ελλάδα, Λιθουανία, Μάλτα, Λετονία, Πορτογαλία) που αύξησαν περισσότερο -μεταξύ 24 κρατών μελών που παρουσίασαν αύξηση- τις επιδόσεις τους στην καινοτομία.

«Περισσότερο από ποτέ, η καινοτομία είναι σημαντική, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για την καταπολέμηση της πανδημίας» ανέφερε ο  Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς. «Η μετα-covid Ε.Ε. θα είναι ισχυρότερη και πιο ενωμένη από ποτέ, με την αξιοποίηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας της», είπε από τη μεριά της η Επίτροπος Καινοτομίας Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Ενα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ότι η απόδοση μεταξύ των κρατών μελών ολοένα και συγκλίνει. Η Σουηδία συνεχίζει να είναι ο ηγέτης της ευρωπαϊκής καινοτομίας, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία. Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις της Ε.Ε. στην καινοτομία αυξήθηκαν κατά 8,9% από το 2012 σε 24 χώρες, ξεπερνώντας για δεύτερη χρονιά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ε.Ε. συνεχίζει να έχει προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας. Από το 2012, το χάσμα μεταξύ Ε.Ε. και Νότιας Κορέας, Αυστραλίας, Ιαπωνίας έχει αυξηθεί, ενώ έχει μειωθεί το προβάδισμα έναντι έναντι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Κίνα είχε τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των επιδόσεων στην καινοτομία από το 2012.

Περίπου τα δύο τρίτα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες οφείλονται στην έρευνα και την καινοτομία, που ενισχύουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών και τον ψηφιακό και οικολογικό μετασχηματισμό των κοινωνιών. Το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη» για τα έτη 2021-27 με προτεινόμενο προϋπολογισμό 94,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει στην επιτάχυνση του περιβαλλοντικού και ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή