Μειώθηκε η χρήση ναρκωτικών

Μειώθηκε η χρήση ναρκωτικών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μείωση της χρήσης ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε το πρώτο κύμα της πανδημίας της COVID-19, ως αποτέλεσμα του lockdown που «διατάραξε» τις αγορές ναρκωτικών και μείωσε τις ευκαιρίες χρήσης τους. Σημαντικά φαίνεται να επηρεάστηκαν η κοκαΐνη και η MDMA (έκστασι), ουσίες η χρήση των οποίων σχετίζεται με τη νυχτερινή διασκέδαση, καθώς και η ηρωίνη στην οποία κατεγράφη έλλειψη σε κάποιες χώρες. Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση με την κάνναβη, με τους περιστασιακούς χρήστες να δηλώνουν ότι μείωσαν την κατανάλωσή της και τους συστηματικούς ότι την αύξησαν.

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας το ενδιαφέρον για διαδικτυακή αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την κάνναβη παρέμεινε αμείωτο –σε σχέση με την περίοδο πριν από τη κρίση– με τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις να περιλαμβάνουν τους «σπόρους» και την «καλλιέργεια» κάνναβης.

Αυτά είναι τα βασικά προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) που δημοσιεύθηκαν χθες, τρία 24ωρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 Ευρωπαίοι πολίτες που κάνουν χρήση ναρκωτικών και οι οποίοι κλήθηκαν το διάστημα από 8 Απριλίου 2020 έως 25 Μαΐου 2020 να συμπληρώσουν διαδικτυακά ερωτηματολόγιο. Οπως αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Μένη Μαλλιώρη, τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης δείχνουν μια συνολική μείωση της χρήσης ναρκωτικών ή ορισμένων μορφών χρήσης ναρκωτικών στην Ευρώπη κατά τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας. Ειδικότερα, σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες (46%) απάντησαν ότι μείωσαν ή ακόμα και διέκοψαν την χρήση ναρκωτικών την περίοδο του lockdown, το 30% ότι έκανε χρήση της ίδιας ποσότητας και το 24% ότι έκανε περισσότερη χρήση.

Ως βασικότερες αιτίες για τη μείωση αναφέρθηκαν οι λιγότερες ευκαιρίες για χρήση (40% έδωσαν αυτή την απάντηση), η μικρότερη διαθεσιμότητα των ναρκωτικών (34%) και η αδυναμία αγοράς τους λόγω της καραντίνας (32%), ενώ το 17% ανέφερε και οικονομικούς λόγους.

Η χρήση κοκαΐνης και MDMA φαίνεται να έχει επηρεαστεί σημαντικά (20% όσων έκαναν χρήση αυτών σταμάτησαν), και συνδέεται με το κλείσιμο της νυχτερινής οικονομίας και την εφαρμογή μέτρων διαμονής στο σπίτι. Το 42% όσων κάνουν χρήση κάνναβης δεν άλλαξε τη συνήθειά του και μόνο το 9% δήλωσε ότι σταμάτησε τη χρήση της ουσίας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένοι περιστασιακοί χρήστες ενδέχεται να έχουν σταματήσει ή να έχουν μειώσει τη χρήση της κατά τη διάρκεια της περιόδου περιορισμού, ενώ οι συστηματικοί χρήστες ενδέχεται να έχουν αυξήσει την κατανάλωση. Η ανακούφιση τόσο της πλήξης όσο και του άγχους αναφέρθηκαν ως λόγοι για αυξημένη χρήση από τους ερωτηθέντες στην ευρωπαϊκή διαδικτυακή έρευνα.

Σύμφωνα με την κ. Μαλλιώρη, έχουν επίσης αναφερθεί ελλείψεις στην αγορά ηρωίνης και ενδέχεται να συνέβαλαν στη μείωση της χρήσης της σε ορισμένες χώρες. Μεταξύ των χρηστών οπιοειδών, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της χρήσης υποκαταστάτων και των εισαγωγών σε θεραπευτικές υπηρεσίες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα της χρήσης ναρκωτικών στην Ευρώπη παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και μακάρι να είχαμε δεδομένα και για την κατάσταση σε εθνικό επίπεδο», αναφέρει στην «Κ» η κ.  Μαλλιώρη. Η ίδια τονίζει την ανάγκη παρακολούθησης των εξελίξεων σε αυτόν τον τομέα και στην Ελλάδα που θα επιτρέψουν στους αρμόδιους να προσαρμόσουν την πολιτική τους στα νέα δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή