Ανακλήθηκε η δικογραφία για διαφθορά ΕΛ.ΑΣ.

Ανακλήθηκε η δικογραφία για διαφθορά ΕΛ.ΑΣ.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή παίρνει η πολύκροτη, όπως εξελίσσεται, έρευνα της ΕΥΠ και της Εισαγγελίας για τη διαφθορά στην αστυνομία. Και αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εισαγγελείς Διαφθοράς που διεξάγουν την προκαταρκτική εξέταση πήραν πίσω το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας που είχαν εδώ και ένα μήνα διαβιβάσει σε πταισματοδίκη. Ο φάκελος στάλθηκε στις 11/5 από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη 18η πταισματοδίκη. Στο έγγραφο που υπέγραψαν τότε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ε. Τουλουπάκη και τρεις συνεργάτες της, δύο επίκουροι εισαγγελείς και ένας αντεισαγγελέας, ζητούσαν από την πταισματοδίκη να πάρει ανωμοτί καταθέσεις από 28 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εμπλοκή στην υπόθεση. Στις 9/6 και ενώ αρκετοί από τους 28 υπόπτους έχουν ήδη λάβει κλήση σε ανωμοτί κατάθεση, η Εισαγγελία Διαφθοράς απέστειλε δεύτερο έγγραφο προς την πταισματοδίκη εξειδικεύοντας το χρονικό διάστημα το οποίο αφορά η έρευνα (σ.σ.: 2015-2016) και τις κατηγορίες στις οποίες πρέπει να απαντήσουν οι ύποπτοι. Στις 23/6 και ενώ οι ελεγχόμενοι έχουν λάβει αντίγραφα των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που τους αφορούν, η Εισαγγελία αποφάσισε να πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας. Νομικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση εκτιμούν ότι «στον φάκελο της υπόθεσης πιθανόν να προστεθούν νέα στοιχεία», ενώ αρκετοί συσχετίζουν την εξέλιξη με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο.

Η έρευνα της ΕΥΠ ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2017. Το υλικό από τη μυστική έρευνα διαβιβάστηκε από τον πρώην διοικητή της υπηρεσίας Γ. Ρουμπάτη στην τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Α.Π. Ξένη Δημητρίου. Εκείνη ανέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς τη διενέργεια προκαταρκτικής. Την απομαγνητοφώνηση των πάνω από 100 cd με συνομιλίες ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020 και δύο μήνες αργότερα ανετέθη στην πταισματοδίκη να καλέσει για εξηγήσεις τους 28 εμπλεκομένους. Πρόκειται για ιδιώτες, εν ενεργεία και απόστρατους αστυνομικούς και επιχειρηματίες, που φέρονται να συνεργάζονταν προκειμένου να παρέχουν κάλυψη σε παράνομες δραστηριότητες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή