ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κέντρο Αθήνας: Νέες αλλαγές στην κυκλοφορία

Κέντρο Αθήνας: Νέες αλλαγές στην κυκλοφορία

Από το βράδυ του Σαββάτου (27 Ιουνίου) αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας. Οι πολίτες θα δουν αλλαγές όσον αφορά την κυκλοφορία, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση δεν είναι του μεγέθους αυτής στην οδό Πανεπιστημίου πριν από δύο εβδομάδες. Ενώ στην πράξη θα μειωθούν από έξι σε 4 οι λωρίδες κίνησης των οχημάτων, είναι πολύ πιθανό η κυκλοφορία να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, δεδομένου ότι μια τουλάχιστον λωρίδα στο συγκεκριμένο σημείο ήταν κατειλημμένη από την –παράνομη– πιάτσα ταξί.

Συγκεκριμένα, από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκινήσουν στην πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις που αφορούν το οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγεώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως).

Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, θα παραμείνουν τρεις (3) λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα και μία (1) λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων. Ωστόσο, προς το παρόν θα δημιουργηθεί η υποδομή (διαφορετικό χρώματα), αλλά η 4η λωρίδα δεν θα λειτουργήσει αποκλειστικά για λεωφορεία. Αναμένεται να δοθεί η σχετική άδεια από τον ΟΑΣΑ.

Επιπλέον, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για στάση λεωφορείων.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται – προς το παρόν. Η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α΄, προς την οδό Φιλελλήνων θα γίνεται κανονικά, ενώ διατηρείται και η δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Οθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.  Η πιάτσα ταξί θα λειτουργεί στην οδό Οθωνος. Σημαντική αλλαγή είναι επίσης ότι από τα ταξί που βρίσκονται στον χώρο αναμονής επί της οδού Οθωνος, πλέον έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας με νότια κατεύθυνση.

Ο Δήμος Αθηναίων υπενθυμίζει ότι  οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του «Μεγάλου Περιπάτου» της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και προτείνει στους πολίτες εναλλακτικές διαδρομές για τα Ι.Χ.:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη:

• Μέσω Ακαδημίας.
• Μέσω Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρρόης.
• Μέσω Λ. Αλεξάνδρας.

Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σημειώνεται ότι επιπλέον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το εμπορικό τρίγωνο αναμένεται να εφαρμοστούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.