Ο σκοπός «αγιάζει τα μέσα» στον Πειραιά

Ο σκοπός «αγιάζει τα μέσα» στον Πειραιά

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο εύκολο είναι να κατασκευάσεις ένα στέγαστρο σε κοινόχρηστο χώρο; Αν ο σκοπός είναι… «ιερός», τότε φαίνεται ότι δεν απαιτείται η τήρηση του νόμου. Αυτό αποδεικνύεται ότι συνέβη στον Πειραιά, στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Καραβά, προκαλώντας τις αντιδράσεις των περιοίκων. Η υπόθεση αυτή, αν και «ασήμαντη» πολεοδομικά, είναι χαρακτηριστική του τρόπου που συχνά λειτουργούν υπηρεσίες και φορείς του στενού και ευρύτερου Δημοσίου, αλλά και του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται οι πολίτες, όταν ζητούν την εφαρμογή του νόμου.

Η υπόθεση ξεκινά τον Απρίλιο του 2019. Στο Δ’ δημοτικό διαμέρισμα φθάνει αίτημα για την τοποθέτηση πέργκολας διαστάσεων 8,5 μ. Χ 16,5 μ. στον κοινόχρηστο χώρο πίσω από τον ναό Αγίων Αναργύρων Καραβά. «Σκοπός της είναι να μπορούν να παίζουν τα παιδιά στη σκια, καθώς υπάρχουν αντικείμενα παιδικής δραστηριότητας», αναφέρει η θετική απόφαση του. Ακολούθως, το έργο εγκρίνεται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τον Ιούνιο το αίτημα συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. «Το θέμα κρίθηκε εξαιρετικά επείγον δεδομένου ότι ο χώρος πρέπει να αποδοθεί άμεσα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για παιδικές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις τη θερινή περίοδο», αναφέρει η εισήγηση. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο δίνει το «πράσινο φως», «με την προϋπόθεση να παρθούν όλες οι νόμιμες εγκρίσεις που απαιτούνται».

Ο σκοπός «αγιάζει τα μέσα» στον Πειραιά-1

Φωτογραφία του κοινόχρηστου χώρου πριν από την κατασκευή της πέργκολας.

«Για την κατασκευή πέργκολας σε κοινόχρηστο χώρο δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, αλλά απόφαση δημοτικού συμβουλίου και θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Πειραιά», εξηγεί στην «Κ» ο Δημήτρης Αράπης, αντιδήμαρχος Πειραιά. Έτσι στα τέλη του ίδιου μήνα η υπόθεση πηγαίνει στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το οποίο όμως αναβάλλει τη γνωμοδότησή του, ζητώντας πλήρη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, αρχιτεκτονική μελέτη και πλήρη αιτιολόγηση, σημάδι ότι το αίτημα δεν συνοδευόταν… από τα απαραίτητα τεχνικά έγγραφα. Οι μηχανικοί που έχουν προσληφθεί για λογαριασμό του ναού υποβάλλουν τα έγγραφα και το θέμα επανεισάγεται το  Δεκέμβριο στο Συμβούλιο. Αναβάλλεται όμως και πάλι καθώς από τα έγγραφα που έχουν υποβληθεί δεν πιστοποιείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της έκτασης.

Ενώ η υπόθεση εκκρεμεί, ο ναός προχωρά αρχές Μαϊου του 2020 στην κατασκευή της πέργκολας και μάλιστα πραγματοποιεί τελετή εγκαινίων, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μόνο που, όχι μόνο δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, αλλά η πέργκολα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αναφερόταν στην απόφαση του Δημοτικού Διαμερίσματος (ελαφριά κατασκευή σκεπασμένη με πανί) αλλά πρόκειται για στέγαστρο, στο οποίο μάλιστα έχουν τοποθετηθεί και μεγάφωνα, τα οποία προφανώς δεν εξυπηρετούν… τα παιδιά να παίζουν. Ούτε βέβαια υπάρχουν «αντικείμενα παιδικής δραστηριότητας» στο χώρο, όπως αναφέρεται στην αιτιολόγηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά.

Ο σκοπός «αγιάζει τα μέσα» στον Πειραιά-2

 

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, κάποιοι υποβάλλουν καταγγελία στην πολεοδομία. Όπως υποστηρίζουν, πρωταρχικός σκοπός της κατασκευής είναι να τελούνται υπό σκιά τελετές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και όχι η εξυπηρέτηση των παιδιών. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι ένα δέντρο και ένα παρτέρι με κούνιες «εξαφανίστηκαν» για να γίνει στη θέση τους το στέγαστρο, το οποίο πλέον έχει καταλάβει τον μισό ελεύθερο χώρο. Να σημειωθεί εδώ ότι ο χώρος παρότι κοινόχρηστος είναι περιφραγμένος και η είσοδος ανοιχτή μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας του ναού. «Μας έχει γίνει αίτηση από πολίτες για έλεγχο νομιμότητας της κατασκευής. Ο χώρος ανήκει στο δήμο και είναι χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος», επιβεβαιώνει ο κ. Αράπης. Στο ερώτημα της «Κ», πώς εξυπηρετείται η κοινοχρησία του χώρου από ένα στέγαστρο που βρίσκεται σε επαφή με την εκκλησία και δείχνει να έχει ανεγερθεί για την εξυπηρέτησή της, αλλά και αν ελεγχθεί από το δήμο κοινοχρησία του χώρου, καθώς αυτός είναι περιφραγμένος και σύμφωνα με τους περίοικους κλειδώνει όταν δεν λειτουργεί ο ναός, ο κ. Αράπης απάντησε ότι το μεν θέμα του στεγάστρου θα το εξετάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο πλαίσιο του πολεοδομικού ελέγχου, η δε πρόσβαση οφείλει να είναι ελεύθερη καθώς ο χώρος ανήκει στο δήμο ή ελεγχόμενη από το δήμο με ωράριο λειτουργίας.

Εν τω μεταξύ, το αίτημα επανυποβάλλεται προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ενώ η πέργκολα… έχει ήδη κατασκευαστεί! Για το λόγο αυτό  το Συμβούλιο απαντά ότι η υπόθεση δεν μπορεί να εξεταστεί «διότι έχει κατατεθεί επώνυμη καταγγελία για αυθαίρετες εργασίες». Η απόφαση ελήφθη στις 25 Μαΐου, αλλά δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο πολεοδομικός έλεγχος, από τον οποίο κατά τα φαινόμενα θα προκύψουν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετης κατασκευής (και θα δρομολογηθεί η άμεση απομάκρυνσή της) δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, αλλά σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημ. Αράπη είναι προγραμματισμένος μέσα στις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή