#StaySafe. Δημήτρης Ξανθούλης: Ενα διαμέρισμα ανοιχτό στην τέχνη

#StaySafe. Δημήτρης Ξανθούλης: Ενα διαμέρισμα ανοιχτό στην τέχνη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παλαιοί γνώριζαν την τέχνη τού να είσαι οικοδεσπότης. Να ξέρεις να δέχεσαι γνωστούς ή αγνώστους στην οικία σου ήταν απαραίτητος κώδικας κοινωνικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, ήταν και θέμα προσωπικού ύφους, μια «ετικέτα» κομμένη και ραμμένη σε μέτρα ιδιωτικά. Ο Δημήτρης Ξανθούλης είναι από τους λίγους που συνεχίζουν με αξιώσεις αυτή την παράδοση σήμερα. Εχω απολαύσει πολλά γεύματα στο σπίτι του. Καταπληκτικά τραπεζώματα και με σοφή επιλογή συνδαιτημόνων. Ομως, το πιο ωραίο είναι το ίδιο το περιβάλλον, που δημιουργεί συνθήκες οικειότητας. Πρώην ιδιοκτήτης του περίφημου καταστήματος «Εξερευνητής» στην Ηρακλείτου, εξαιρετικός γνώστης παλαιών επίπλων, υφασμάτων και αντικειμένων, ξέρει πώς να στήνει σκηνικό.

Μεγάλη του αδυναμία τα κεραμικά και μάλιστα τα εγχώρια της μεταπολεμικής περιόδου. Χάρη σε αυτόν ανακάλυψα τα αριστουργήματα της Ηρας Τριανταφυλλίδου, με τα ζωόμορφα έργα της. Ο Ξανθούλης έγινε συλλέκτης χωρίς σχεδόν να το καταλάβει, καθώς αγόραζε διάφορα πράγματα από τα ταξίδια του σε όλον τον κόσμο. Ετσι, με τα χρόνια το σπίτι έχει μετατραπεί σε ένα ατομικό μουσείο, ανοιχτό σε προκλήσεις και προσκλήσεις. Ανάμεσα στις βιτρίνες με κεραμικά, στους πίνακες στους τοίχους και στις παλιές φωτογραφίες, θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Τρίτη μια σειρά από ακουαρέλες του καλλιτέχνη Photoharrie με τίτλο «Preview 01». «Ο στόχος είναι το σπίτι να παραμένει ανοιχτό όχι μόνο σε φίλους, αλλά και σε ανθρώπους που θα ήθελαν να δουν την τέχνη να συνδιαλέγεται με την κεραμική», μου λέει από την άλλη άκρη της γραμμής. Οσο για τον καλλιτέχνη, τον περιγράφει με το γνωστό του χιούμορ, ως δρ Τζέκιλ και κ. Χάιντ. «Το πρωί είναι ο Χαράλαμπος Κουρκούλης, εικαστικός, φωτογράφος, φωτορεπόρτερ, μανιώδης συλλέκτης φυτών. Το βράδυ είναι dj που συλλέγει αξιοπερίεργες εικόνες, καταστάσεις και συμβάντα, μέλος της δραστήριας αθηναϊκής σκηνής. Στο διαμέρισμά μου θα δείξει για πρώτη φορά μια ενότητα μικρών υδατογραφιών με ελεύθερη διάθεση και θεματολογία, που έγιναν μεταξύ 2016-2020».

#StaySafe. Δημήτρης Ξανθούλης: Ενα διαμέρισμα ανοιχτό στην τέχνη-1

Η έκθεση εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη.

Ο εικαστικός δημιουργεί εικόνες με μια ποικιλία πρακτικών, που περιλαμβάνουν τη ζωγραφική –τα έργα που εκθέτει στη συγκεκριμένη περίπτωση– τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τη μουσική και τον ήχο ή οτιδήποτε άλλο κρίνει αναγκαίο. «Ταυτόχρονα, υπάρχει μια ποικιλία αναφορών στις δημιουργίες του», υπογραμμίζει ο Ξανθούλης. «Περίεργοι μύκητες που γίνονται εναλλακτική μόδα το 2014, σύγχρονοι βοσκοί, νύχτα, μπαρ, καπνοί, γυμνοί άνθρωποι, έργα τέχνης, πορνεία, η ασθένεια κίσσα, κατά την οποία ο ασθενής καταπίνει ανεξέλεγκτα μικρά αντικείμενα, οι σατανιστές της Παλλήνης, βιντεοκλίπ, η Μαρί Κιουρί, η μαρμαρογλυπτική, η Αθανασία του Αιγάλεω… η λίστα είναι ατελείωτη».

Επίσκεψη με ραντεβού στο τηλ. 6977150975 και στο [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή