Ελληνική πρωτιά στα παράνομα τσιγάρα

Ελληνική πρωτιά στα παράνομα τσιγάρα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη αγορά λαθραίου τσιγάρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό αναφέρεται σε πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου και το επιβεβαιώνει ο εντοπισμός τριών παράνομων εργοστασίων επεξεργασίας καπνού στην Αττική, το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου. Η πιο πρόσφατη υπόθεση εκτυλίχθηκε την Πέμπτη σε Ασπρόπυργο και Λυκόβρυση. Ανδρες της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν κρυμμένες μέσα σε φορτηγά δύο μηχανές με δυνατότητα παρασκευής εκατοντάδων χιλιάδων τσιγάρων ημερησίως.

Το 2019 στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καταναλώθηκαν 3,4 δισ. λαθραία τσιγάρα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% της εγχώριας κατανάλωσης. Κάποια μάλιστα από τα παράνομα εργοστάσια ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εν μέσω κορωνοϊού, αποδεικνύοντας ότι η καραντίνα δεν έκαμψε τη δράση των λαθρεμπόρων. Αρχές Μαΐου στην Οικονομική Αστυνομία έφτασε πληροφορία ότι στο Μαρκόπουλο, στην περιοχή κοντά στον ιππόδρομο, λειτουργεί παράνομο καπνεργοστάσιο. Τα στελέχη της υπηρεσίας εστίασαν την προσοχή τους σε μια αποθήκη 1.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου τα πρωινά μπαινόβγαινε κόσμος χωρίς αυτό να δικαιολογείται από κάποια νόμιμη δραστηριότητα. Στις 13 του ίδιου μήνα έκαναν έφοδο και συνέλαβαν τέσσερις Ελληνες, ενώ κατάσχεσαν 25 τόνους «χύμα» καπνού.

Τη στιγμή της επιχείρησης, ο ένας από τους υπόπτους είχε πάνω του 25.000 ευρώ σε μετρητά. Μάλιστα, δεν ήταν άγνωστος στην αστυνομία, καθώς προ ετών είχε καταδιωχθεί και συλληφθεί από άνδρες της Αμεσης Δράσης έπειτα από πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας. Για παράνομη οπλοφορία είχε κατηγορηθεί παλαιότερα και ένας ακόμα από τους συλληφθέντες. Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ώστε να ελεγχθεί πιθανή διασύνδεσή τους με υποθέσεις που άπτονται της αρμοδιότητας π.χ. του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.

Οι 25 τόνοι καπνού είχαν εισαχθεί από την Ιταλία, με την οποία τα κυκλώματα λαθρεμπόρων δια-τηρούν ισχυρούς δεσμούς. Τον Μάρτιο, η Guardia di Finanza συνέλαβε στη Νάπολη δέκα άτομα για τη θαλάσσια μεταφορά λαθραίων τσιγάρων από την Ελλάδα στο Μπάρι και στο Μπρίντιζι. Τα τσιγάρα ήταν κρυμμένα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο και, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Ιταλίας, ο αρχηγός του κυκλώματος συνελήφθη στην Ελλάδα.

Στην Ευρώπη

Σε πρόσφατη έκθεση της εταιρείας KPMG (έγινε για λογαριασμό της πολυεθνικής Philip Morris) επισημαίνεται ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2019 καταναλώθηκαν 38,9 δισ. λαθραία τσιγάρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι παραποιημένα, αντίγραφα από γνωστές μάρκες, καθώς και τσιγάρα που παρασκευάζονται μεν νόμιμα σε τρίτες χώρες, αλλά διακινούνται στην Ε.Ε. χωρίς σχετική άδεια (γνωστά ως illicit whites). Στην Ελλάδα, τα παραποιημένα τσιγάρα υπολογίστηκαν σε 1,51 δισ. και τα illicit whites σε 1,66 δισ. (εκτός από τα παραπάνω εισαγόμενα).

Στελέχη διωκτικών αρχών της Ε.Ε. που ερωτήθηκαν για τις ανάγκες της έρευνας αποδίδουν την κυκλοφορία μεγάλου αριθμού παραποιημένων τσιγάρων στη λειτουργία παράνομων καπνεργοστασίων σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Κεντρική θέση ανάμεσα σε αυτές καταλαμβάνει και η Ελλάδα. Στις 20 Μαΐου, μετά μυστική έρευνα αρκετών μηνών, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης εντόπισαν στο Λαύριο παράνομο καπνεργοστάσιο και συνέλαβαν πέντε εργάτες, όλοι ομογενείς από το Καζαχστάν.

Το χρονικό της έρευνας ξετυλίγεται από τον Νοέμβριο του 2019. Αστυνομικοί είχαν αρχικά θέσει υπό επιτήρηση μια αποθήκη του ίδιου κυκλώματος στη Χαλκίδα. Στη διάρκεια της παρακολούθησης, ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος κατάλαβαν ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση και προσπάθησαν να κρύψουν τα ίχνη τους. Ωστόσο, τον Μάιο, ένα από τα φορτηγά που χρησιμοποιούσαν βρέθηκε με τη συνδρομή τεχνικών μέσων έξω από αποθήκη στο Λαύριο. Οπως αποκαλύφθηκε, εκεί είχαν, εν μέσω καραντίνας, μεταφέρει την έδρα τους. Στην αποθήκη είχαν βρεθεί 21 τόνοι καπνού από τη Βουλγαρία καθώς και μηχανές αποξήρανσης και επεξεργασίας καπνού.

Οι συλληφθέντες στην επιχείρηση του Λαυρίου υπάρχουν ενδείξεις ότι ανήκουν στο κύκλωμα που διαχειριζόταν τα περισσότερα από τα παράνομα εργοστάσια τσιγάρων που έχουν εντοπιστεί στον Ασπρόπυργο, στο διάστημα από το 2017 μέχρι σήμερα, κύκλωμα που ελέγχεται από Ελληνα ομογενή από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Οι «τσιγαρομηχανές»

Το ίδιο ισχύει και για τις δύο υπερσύγχρονες «τσιγαρομηχανές» που βρέθηκαν την Πέμπτη κρυμμένες σε νταλίκες, σε χώρο στάθμευσης στη Λυκόβρυση. Αρχικά ήταν εγκατεστημένες σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Μετά το «χτύπημα» της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο Λαύριο, ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος αποφάσισαν να τις μετακινήσουν για λόγους ασφαλείας. Οι κινήσεις τους, όμως, επιτηρούνταν από την Οικονομική Αστυνομία. Την Πέμπτη τα στελέχη της υπηρεσίας κατάσχεσαν μηχανές και φορτηγά καταφέροντας ισχυρό οικονομικό πλήγμα στο κύκλωμα, ενώ συνέλαβαν τέσσερις εργάτες που απασχολούνταν ως φύλακες στην αποθήκη του Ασπροπύργου. Η αποθήκη ήταν μισθωμένη ήδη από το 2019 από ανύπαρκτη εταιρεία, που από την ημέρα της ίδρυσής της δεν είχε εμφανίσει καμία δραστηριότητα. Στην εγκατάσταση υπήρχαν σταθμευμένες νταλίκες με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας καθώς επίσης κοιτώνες για τη φιλοξενία άνω των 20 εργατών, αποδυτήρια και κουζίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή