Δεκάδες χιλιάδες Βαλκάνιοι πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσα σε 10 ημέρες

Δεκάδες χιλιάδες Βαλκάνιοι πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσα σε 10 ημέρες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στις 15 Ιουνίου και εν αναμονή του ανοίγματος των υπολοίπων την 1η Ιουλίου, πλην της Τουρκίας – για την οποία θα ληφθεί απόφαση στο τέλος του μήνα, βάσει των υγειονομικών δεδομένων – άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η τουριστική αγορά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό.

Διανύοντας μια χρονιά που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, τα περίπου 7 εκατομμύρια τουριστών που έφτασαν το 2019 στη Bόρεια Ελλάδα δημιούργησαν την προσδοκία ότι ο οδικός τουρισμός θα μπορέσει, έστω κατά ένα ποσοστό, να δώσει μια ανάσα στην αγορά.

Στη χώρα μας, κατά το τελευταίο δεκαήμερο κατέφθασαν ήδη αρκετοί Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι ενώ το ποσοστό των μεμονωμένων τουριστών παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, εξαιτίας της πανδημίας.

Η κίνηση στα σύνορα σε αριθμούς

Από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου, της Νυμφαίας και της Εξοχής το τελευταίο δεκαήμερο (15-24/6/2020) πέρασαν συνολικά 42.254 άτομα εκ των οποίων οι 23.101 ήταν Βούλγαροι και οι 5.953 Ρουμάνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ' εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

Την ίδια ώρα, στους επαγγελματίες της Θάσου και της Σαμοθράκης «σκάνε» τα πρώτα χαμόγελα καθώς για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διαφαίνεται μια εικόνα αισιοδοξίας, όπως δείχνουν οι κρατήσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Τσώνης εμφανίζεται ήδη αισιόδοξος, από την εικόνα που του έχουν μεταφέρει οι επαγγελματίες στα δύο νησιά. «Προφανώς δεν θα έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε τα νούμερα του 2019 αλλά ήδη η επανεκκίνηση που έγινε με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων μας δίνει μια εικόνα θετική και αν δεν αλλάξει κάτι λόγω του κορονοϊού, οι επόμενοι μήνες θα μας ανταμείψουν», σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή