Υπό σχεδιασμό η σχολική χρονιά

Υπό σχεδιασμό η σχολική χρονιά

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών όπως ίσχυσε μετά τη λήξη της καραντίνας, μπαίνουν στην καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου. Και αυτό διότι η εκ περιτροπής προσέλευση εξετάζεται να υιοθετηθεί και για την επόμενη σχολική χρονιά. Την ίδια στιγμή, τον δρόμο για μία ακόμη υπαναχώρηση στρώνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς χθες συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ και άφησε να εννοηθεί ότι η Ιστορία στη Γ΄ Λυκείου θα διδάσκεται από κοινωνιολόγους και όχι ιστορικούς-φιλολόγους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στις αποφάσεις για το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου, ύστερα από τις αντιδράσεις ειδικοτήτων που «χάνουν» ώρες μετά τις αποφάσεις Κεραμέως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θεόδωρο Τσούχλο, η κ. Κεραμέως δήλωσε στην ΟΛΜΕ ότι εντός του Αυγούστου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία κατά την επόμενη σχολική χρονιά. Βεβαίως, όλα θα κριθούν από τις αποφάσεις των αρμόδιων επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η τηλεκπαίδευση θα διαδραματίσει καίριο ρόλο. Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ είναι αρνητική στη χρήση καμερών στην τάξη, ενώ η κ. Κεραμέως στο θέμα έχει υποστεί πολιτική ήττα καθώς, μετά τις αντιδράσεις των εκπαδευτικών, υπαναχώρησε από την αρχική της θέση και δήλωσε ότι εξαρχής το μέτρο ήταν προαιρετικό.

Στη συνάντηση επίσης συζητήθηκαν οι αντιδράσεις των καθηγητών ειδικοτήτων για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών στο λύκειο (ενδεικτικά, περιορίζονται οι ώρες των κοινωνικών επιστημών). Η ΟΛΜΕ επέμεινε ότι πρέπει να διατηρηθούν τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών (π.χ. το δίωρο στη Β΄ Λυκείου) με δεδομένο ότι οι 17χρονοι έχουν πλέον δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές. Από την πλευρά της, η υπουργός φέρεται να υποστήριξε ότι –προς αναπλήρωση των χαμένων ωρών– μελετάται οι κοινωνιολόγοι να διδάξουν την Ιστορία Γενικής Παιδείας για τους μαθητές θετικών σπουδών, πληροφορικής και οικονομίας. Μεταξύ όσων κλάδων διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα του λυκείου είναι οι κοινωνιολόγοι, οι εικαστικών τεχνών, οι γεωπόνοι και οι οικονομολόγοι. «Η υπουργός Παιδείας χωρίς να αναπτύξει καμία παιδαγωγική τεκμηρίωση, υπερασπίστηκε τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα και τον εξοβελισμό ολόκληρων διδακτικών αντικειμένων και κλάδων από το λύκειο. Είναι εξοργιστικό να αποδίδει η υπουργός τις αντιδράσεις του κλάδου στο γεγονός ότι σε κάθε αλλαγή κάποιες ειδικότητες κερδίζουν και κάποιες χάνουν. Οι εμβαλωματικές λύσεις που προτείνει η ηγεσία του υπουργείου με τις διάφορες αναθέσεις μαθημάτων δεν λύνουν το πρόβλημα και δημιουργούν πολλά άλλα» ανέφερε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Για το ίδιο θέμα η κ. Κεραμέως –πιθανόν με την αρμόδια υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη– δεσμεύθηκε σε νέα συνάντηση για αύριο με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ και των επιστημονικών ενώσεων.

Πίνακες εκπαιδευτικών

Επίσης, η υπουργός επανέλαβε ότι σήμερα θα δημοσιοποιηθούν οι τελικοί πίνακες των εκπαιδευτικών για τους διορισμούς στην ειδική αγωγή και πως θα αρχίσει η προθεσμία δηλώσεων, ενώ εξήγγειλε ότι θα αναγγελθούν οι προσωρινοί πίνακες (με μοριοδότηση με βάση τον νόμο Κ. Γαβρόγλου) για τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο που θα φέρει αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή