ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τούρκος διακινητής με ποινικό παρελθόν στην Ελλάδα

Τούρκος διακινητής με ποινικό παρελθόν στην Ελλάδα

Πρώτα τούς εντόπισαν από τη στεριά. Δεν μπόρεσαν να διακρίνουν αριθμό επιβατών, οι κινήσεις όμως της φουσκωτής λέμβου τους φάνηκαν ύποπτες. Προσέγγιζε την παραλία κοντά στο αεροδρόμιο της Ρόδου στις δύο τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου. Δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού που κλήθηκαν να επέμβουν, την πρόλαβαν στον δρόμο του γυρισμού. Με σειρήνα, οπτικά σήματα και μέσω τηλεβόα προσπάθησαν αρχικά να τη σταματήσουν. Ο χειριστής, όμως, δεν υπάκουσε. Η καταδίωξη έληξε λίγα λεπτά αργότερα με πυρά ακινητοποίησης.

Ο 55χρονος Τούρκος χειριστής παραδόθηκε στους λιμενικούς, ενώ η λέμβος του βυθίστηκε. Σύμφωνα με τη δικογραφία, μετέφερε σε αυτό το δρομολόγιο τουλάχιστον έξι αλλοδαπούς. Από αυτούς εντοπίστηκαν μόνο οι τρεις και τέθηκαν σε καραντίνα προκειμένου να ελεγχθούν για τη νόσο COVID-19 σε φυλασσόμενο χώρο στο λιμάνι Ακαντίας Ρόδου.

Ο ίδιος φέρεται να είχε πραγματοποιήσει ακόμη μία διακίνηση δύο ημέρες νωρίτερα άλλων επτά Σύρων χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις λιμενικές ή αστυνομικές αρχές. Ενας από τους διακινούμενους στο προηγούμενο περιστατικό αναγνώρισε τον Τούρκο ως οδηγό και της δικής τους βάρκας σε φωτογραφία που του έδειξαν οι λιμενικοί. Οπως ανέφερε είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Μαρμαρίδα, τόπο καταγωγής του χειριστή της λέμβου.

Από τον έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων που έγινε στον 55χρονο διαπιστώθηκε ότι είχε ποινικό παρελθόν στην Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο του 1989 είχε συλληφθεί από το τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών για κλοπή και τον Νοέμβριο του 1990 η αστυνομία τον είχε πιάσει ξανά για παραβάσεις του νόμου 495/76 περί όπλων και εκρηκτικών υλών. Ο ίδιος κατά την ανάκρισή του ανέφερε ότι μέχρι πρόσφατα ήταν φυλακισμένος στην Τουρκία για άλλο αδίκημα και ότι είχε λάβει άδεια στο πλαίσιο μέτρων αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η άδειά του, όπως υποστήριξε, έληγε στα τέλη Ιουλίου όταν και θα έπρεπε να επιστρέψει στη φυλακή. Μετά την απολογία του στις εισαγγελικές αρχές της Ρόδου ο 55χρονος προφυλακίστηκε.