Μέχρι και 100% έκπτωση σχεδιάζεται για την προκαταβολή φόρου

Μέχρι και 100% έκπτωση σχεδιάζεται για την προκαταβολή φόρου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και η 100% μείωση της προκαταβολής φόρου για κάποιες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία βρίσκεται στα πλάνα της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για σειρά νέων πρωτοβουλιών για στήριξη της οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ FM το πρωί της Τετάρτης ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να ανακοινωθεί «γενναία» μείωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, προσθέτοντας ότι «πιθανόν σε ορισμένες περιοχές να μην υφίσταται προκαταβολή φόρου».

Σε σχέση με μια νέα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή των κρατικών δανείων πενταετούς διάρκειας προς επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους, ο υπουργός είπε ότι η τρίτη φάση, αν υλοποιηθεί θα γίνει τον Αύγουστο. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσα χρήματα θα εκταμιευθούν στη δεύτερη φάση, είπε, μιλώντας για μικρότερη συμμετοχή από τις δυνατότητες  του προγράμματος.

«Ολοκληρώνεται η δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή με δυνητικούς δικαιούχους 100.000. Είναι λιγότεροι από ό,τι περιμέναμε καθώς η δική μας εκτίμηση ήταν ότι θα μπορούσαν να μπουν μέχρι 300.000 επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Πρόσθεσε ότι η άσκηση για την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή θα γίνει «λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενή στοιχεία για τον τουρισμό για Ιούνιο και Ιούλιο», ενώ ήδη 7.000 ξενοδοχεία είναι μεταξύ των δικαιούχων της δεύτερης φάσης, όπως δήλωσε.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι το κράτος διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να αντιμετωπίσει ό,τι πρόβλημα προκύψει, διαβεβαιώνοντας πως «δε θα υπάρχει κατάρρευση και γι' αυτό ερχόμαστε να πάρουμε αυτά τα μέτρα που είναι πρωτόγνωρα σε ένταση και ταχύτητα. Κάποιες επιπτώσεις λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του τουρισμού θα γίνουν ορατές από τον Σεπτέμβριο και μετά. Θα εκδηλωθούν δυσκολίες, αλλά υπάρχει ρευστότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση».

Κάλεσε και το τραπεζικό σύστημα να συμβαδίσει με την κυβέρνηση ώστε οι επιπλέον πόροι να εκταμιευθούν μέσα στον μήνα, ενώ επισήμανε πως «πρέπει και τράπεζες και πολιτικοί να είμαστε προσεκτικοί με την κουλτούρα πληρωμών. Αν δημιουργήσουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή